Assaig

Una nova teràpia per reduir la por de les altures

Provat amb èxit un programa basat en una realitat virtual per combatre l'acrofòbia

La ciutat de Xangai i els seus gratacels.

La ciutat de Xangai i els seus gratacels. / FRILET Patrick (hemis.fr)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una nova teràpia psicològica automatitzada basada en un programa de realitat virtual (RV) podrà ajudar a reduir la por de les altures de les persones diagnosticadesclínicament amb acrofòbia.

Així ho mostra un assaig publicat aquest dijous a la revista científica ‘The Lancet Psychiatry’, el primer en què es fa servir la tecnologia de RV –que introdueix l’usuari en un entorn virtual– per a noves intervencions psicològiques.

L’acrofòbia és la fòbia més comuna i una de cada cinc persones assegura haver-la patit al llarg de la seva vida, mentre que una de cada 20 està clínicament diagnosticada amb l’afecció.

L’experiment, dirigit per Daniel Freeman, de la Universitat d’Oxford (Regne Unit), va fer servir una mostra de cent persones diagnosticades amb acrofòbia que no estaven rebent cap teràpia psicològica.

Prop de la meitat dels participants (49) van ser tractats amb el ‘software’ de RV, mentre que l’altra meitat (51) va rebre el tractament habitual.

Entrenador virtual

Cada individu va haver d’omplir qüestionaris sobre la gravetat de la seva acrofòbia a l’inici i al final del procés, i assistir a una reunió de control al cap de quatre setmanes d’acabar.

La teràpia de RV va consistir en sis sessions de mitja hora durant dues setmanes en què, gradualment, els usuaris s’endinsaven en espais complexos on havien d’enfrontar-se a la seva por a partir de tasques simples, com mirar a través d’una barrera, caminar sobre una plataforma flotant o rescatar gats enfilats a un arbre.

El programa compta amb un entrenador virtual que guia els usuaris i ofereix lliçons.

Durant el joc se'l pot escoltar dient: "La raó per la qual tenim por de les altures és perquè pensem que passarà alguna cosa dolenta. I això ens fa sentir ansietat. Llavors acabem evitant les altures perquè sónesgarrifoses. Però t’ensenyaré com podem mirar aquests pensaments d’una manera nova".

Algunes mancances

Tots els usuaris que van finalitzar el tractament de RV van assegurar que la seva acrofòbia s’havia reduït i, en la sessió de seguiment, 34 persones van declarar no tenir por de les altures; però les 51 de l’altre procediment estaven com abans.

"Els tractaments de realitat virtual tenen el potencial de ser efectius, més ràpids i més atractius per a molts pacients", va dir Freeman, i va afegir que pot ser un sistema d’"alta qualitat per a molta més gent i a un preu assequible".

No obstant, els experts van reconèixer algunes mancances en l’assaig, com no comparar-lo amb les altres teràpies actuals per a fòbies o el fet de no avaluar la por en un escenari real.

Un participant va assegurar que notava com en el seu dia a dia era "menys advers a les vores, els esglaons, les altures".

Notícies relacionades

"Continuo tenint una petita reacció, tant en la RV com fora, però és més breu i puc sentir com les meves cuixes es relaxen, ja que no sento la necessitat d’anar a agafar-me a la vora," va assenyalar.

El pas següent és provar si els tractaments automatitzats mitjançant programes de realitat virtual poden ser efectius a l’hora de tractar altres trastorns de salut mental.