El drama de la immigració

Més de 600 immigrants han mort al Mediterrani l'últim mes

Metges sense Fronteres denuncia el bloqueig de les tasques dels barcos humanitaris a la zona

jcarbo43889082 lifeline inmigrantes180621194055

jcarbo43889082 lifeline inmigrantes180621194055 / HERMINE POSCHMANN MISSION LIFE

2
Es llegeix en minuts
Efe

Més de 600 persones que intentaven arribar a Europa de manera clandestina pel Mediterrani central s’han ofegat en les últimes quatre setmanes, va informar aquest dijousMetges sense Fronteres (MSF), que va culpar d’aquestes morts el bloqueig de les tasques dels barcos humanitaris a la zona.

L’oenagé va recordar que les autoritats italianes van negar l’entrada fa un mes als 630 migrants que havia rescatat l’'Aquarius', que van desembarcar finalment a València, i que des d’aleshores hi ha hagut altres "bloquejos i obstacles" a la tasca d’aquests barcos per part dels països europeus.

MSF va fer coincidir el seu comunicat amb la reunió de ministres de Justícia i Interior de la UE a Àustria per abordar la immigració irregular i va denunciar que "les decisions polítiques europees preses aquestes últimes setmanes han tingut conseqüències mortals".

Aquests més de 600 morts l’últim mes "representen la meitat del nombre total de morts" en aquesta zona des de començaments d’any, va destacar MSF, que junt amb una altra entitat francesa, SOS Mediterranée, contracta l’'Aquarius' per rescatar immigrants al mar.

Europa, "responsable dels morts"

Per a la responsable d’urgències, Karline Kleijer, deixar que s’ofeguin homes, dones i nens al Mediterrani és una decisió "deliberada", a més d’"escandalosa i inacceptable".

"Europa té la responsabilitat d’aquests morts", va afegir la vicepresidenta de SOS Méditerranée, Sophie Beau, que va insistir que els governs europeus han de reaccionar "immediatament" per garantir que es respectin les regles marítimes i humanitàries internacionals que fixen les obligacions de rescat de persones en perill al mar.

En resposta als qui –en particular des del Govern italià– han acusat les oenagés de generar un efecte crida, MSF va replicar que "els esdeveniments recents al mar mostren que continuen fugint de Líbia persones desesperades".

En primer lloc perquè "la violència, la pobresa i els conflictes porten la gent a arriscar la seva vida i la dels seus fills".

L’organització es va queixar que els governs europeus estiguin disposats a impedir "a qualsevol preu" que aquestes persones arribin a la UE, tot i que "són plenament conscients dels nivells alarmants de violència i d’explotació que pateixen els refugiats, els demandants d’asil i els migrants a Líbia".

I va insistir que els rescatats a les aigües internacionals no han de ser tornats a Líbia, sinó "conduïts a un port segur, d'acord amb el dret internacional i marítim".

Notícies relacionades

Segons les seves xifres, els guardacostes libis, avalats pels europeus, han interceptat aquest any unes 10.000 persones, portades a centres de detenció a Líbia, on l’oenagé considera que la seva salut i les seves vides corren perill.

MSF va advertir que deixar en mans dels guardacostes libis la recerca i el salvament no farà més que "provocar més morts".