Podem planteja multar l'assetjament de les dones en la via pública

El partit morat proposa un delicte únic d'agressió sexual, que no requereix violència sobre l'afectada

El Govern estudia equiparar les víctimes de les violacions amb les maltractades

zentauroepp40197211 madrid  20 09 2017  politica  sesi n de control al gobierno 180519185120

zentauroepp40197211 madrid 20 09 2017 politica sesi n de control al gobierno 180519185120 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Després de la sentència de‘La manada’i el despertar feminista que va fer eclosió el 8-M, la lluita contra les agressions sexuals s’està obrint pas a l’agenda política. Podem va presentar aquest dimecres una llei de protecció integral de la llibertat sexual i l’erradicació de les violències sobre la dona i el Govern va anunciar que estudia donar a les afectades el mateix tractament que a les víctimes de la violència masclista, de manera que gaudeixin del dret a l’assistència jurídica gratuïta i disposin d’un assessorament i acompanyament similar a què tenen les maltractades.

Ja el pacte d’Estat contra la violència masclista contempla que incloure en la llei integral contra aquesta xacra mesures preventives i estadístiques sobre la resta d’assetjaments de què són víctimes les dones per la seva condició de dones. Així mateix disposa que s’aprovin lleis específiques amb mesures d’intervenció i protecció contra el tràfic i les agressions sexuals. Sense esperar que el Govern compleixi l’acord, Podem va presentar aquest dimecres la seva pròpia normativa respecte al segon problema, que contempla canvis penals, així com mesures de prevenció, sensibilització i protecció noves.

Les reformes penals

El partit morat proposa, per exemple, eliminar la diferència entre agressió i abús sexual en el Codi Penal. Amb això, no es requerirà que hi hagi violència, intimidació o resistència per al primer tipus, el més greu. Així mateix, planteja un delicte lleu d’assetjament en la via pública, per castigar amb multes de 3 a 9 mesos o treballs en beneficis de la comunitat els homes que atemptin contra la dignitat de les dones en llocs públics.

En concret proposa castigar "proposicions, comportaments o pressions de caràcter sexual o sexista que, sense arribar a constituir tracte degradant ni atemptat contra la llibertat sexual, creïn a la víctima una situació intimidatòria". A França ja hi ha un tipus penal similar.

El partit de Pablo Iglesias, després d’escoltar el dimarts que la ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, proposava tipificar com a violació tota relació sense consentiment en què la víctima no digui ‘sí’, té esperances que la seva llei sigui aprovada, o almenys comenci la seva tramitació al Congrés abans que expiri la legislatura.

La proposta en la qual Podem ha treballat diversos mesos i ha consensuat amb col·lectius feministes i juristes no busca agreujar les penes, que a Espanya ja són altes, sinó que les agredides no hagin de passar el calvari judicial a què es va veure sotmesa la víctima de 'La manada’, la identitat del qual va ser fins i tot il·legalment difosa.

L’agreujant

De fet, s’introdueix en el tipus penal únic l’agreujant de violació en grup, amb un càstig de 8 a 13 anys. I els cinc sevillans dels Sanfermines van ser condemnats a nou anys per abús. La noia va relatar que estava en xoc i que no es va resistir perquè acabés com més aviat millor.

Notícies relacionades

Per això, els col·lectius feministes van proposar eliminar la necessitat que hi hagi intimidació. Un sentir, també expressat als carrers, que ha recollit Podem en la seva proposta.

A més de la reforma penal, la iniciativa conté elements nous com que no sigui necessària la denúncia  perquè la dona pugui accedir alsajuts  i el recolzament psicològic. Així mateix, proposa formar els operadors jurídics en violència i llibertat sexual, així com els càrrecs públics de forma voluntària.