Una altra clatellada

Multa de 565.000 euros a Facebook al Regne Unit per haver infringit la llei de protecció de dades

La sanció econòmica arriba després de l'escàndol de Cambridge Analytica

zentauroepp43357735 facebook180516202440

zentauroepp43357735 facebook180516202440 / Dado Ruvic

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats del Regne Unit van anunciar aquest dimecres que imposaran una multa de 500.000 lliures (565.000 euros) a l’empresa nord-americana de comunicació social Facebook per haver violat la llei de protecció de dades en aquest país.

L’Oficina del comissionat d’informació (ICO, en anglès), que vetlla per la privacitat i la llibertat d’informació, va indicar que la companyia va incomplir el seu deure de protegir la informació personal dels seus usuaris i no va ser transparent sobre com altres empreses accedien a aquestes dades.

L’ICO investiga des de febrer Facebook, al costat de la consultora britànica ja clausurada Cambridge AnalyticaCambridge Analytica, pel presumpte accés indegut a les dades de 87 milions d’usuaris de la xarxa social a tot el món, que es van poder utilitzar en la campanya del referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea (UE), celebrat el 23 de juny del 2016.

Mesures legals

El regulador va dir que prendrà també mesures legals contra la matriu de Cambridge Analytica, SCL Elections, que al maig es va declarar insolvent, per haver incomplert la petició del catedràtic nord-americà David Carroll que l’informés de quines dades personals tenia d’ell i com les havia aconseguit.

Cambridge Analytica oferia serveis de mercadotècnia electoral que presumptament van ser utilitzats durant la campanya del "brexit" o sortida britànica de la UE i altres processos electorals.

Les organitzacions defensores de les dades del consumidor han lamentat la poca quantia de la multa a Facebook, que és la màxima que pot imposar l’ICO partint de la llei de protecció de dades de 1998, que és la que s’aplica en aquest cas i no la nova legislació europea que va entrar en vigor aquest any, que contempla més penalitzacions.

Al·legacions

La multa ha sigut comunicada a l’empresa nord-americana, que té ara un temps per presentar noves al·legacions.

En un comunicat, la cap de privacitat de FacebookErin Egan, va reconèixer, com ja havia fet anteriorment, que haurien "d’haver fet més per investigar les acusacions relatives a Cambridge Analytica i haver pres mesures el 2015".

Notícies relacionades

"Hem treballat estretament amb l’ICO en la seva investigació de Cambridge Analytica, tal com hem fet amb les autoritats dels EUA i altres països. Revisarem aquest informe i respondrem aviat", va afegir.

La comissionada britànica d’informació, Elizabeth Denham, va dir que l’important era "restaurar la confiança en la integritat del procés democràtic", que està sent amenaçat perquè "el votant mitjà no sap el que es cou entre bambolines". "La gent no pot exercir control sobre les seves dades ni saben o no entenen com s’utilitzen" va afirmar.