PROTESTA INTERNACIONAL

750 jutges presenten una queixa per "pressió social" al tribunal de 'La manada'

Els magistrats denuncien davant del Consell Consultiu de Jutges Europeus el "linxament públic" patit pels autors de la sentència

la-manada

la-manada

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un total de 750 magistrats espanyols han presentat una queixa al Consell Consultiu de Jutges Europeus davant de la "pressió social" contra el tribunal que va condemnar a nou anys de presó els cinc integrants de 'La manada' per abusar sexualment d’una jove madrilenya durant els Sanfermines del 2016.

Els jutges denuncien la "gravíssima amenaça que s’ha alçat contra la independència judicial a Espanya" i expliquen que "el cas consisteix que, recaiguda recentment una sentència d’un tribunal espanyol (Audiència Provincial de Navarra) en un cas molt notori conegut com ‘La manada’, s’ha iniciat una pressió social contra aquest òrgan jurisdiccional fins a arribar al linxament públic".

Afegeixen que això es produeix "amb la complicitat i alè de polítics, que veuen una oportunitat per millorar els seus rèdits electorals, sense que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi contestat eficaçment aquestes amenaces tan preocupants contra la separació de poders i el bon nom d’uns jutges injustament atacats".

En el text de la seva denúncia els jutges signants asseguren que estan "completament desprotegits davant de les interferències dels poders executiu i legislatiu en la funció judicial". 

Protecció internacional

La queixa afegeix que les quatre associacions de jutges i entitats cíviques, com la Plataforma Cívica per la Independència Judicial, emparen i donen suport als jutges, però destaca que la "gravetat i la virulència de l’atac" a la seva independència els obliga a fer un pas més i sol·licitar l’efectiva protecció internacional.

Notícies relacionades

Per això sol·liciten la cooperació del Consell Consultiu de Jutges Europeus, "per ajudar a l’Estat espanyol a complir les normes del Consell d’Europa respecte dels jutges". En concret li demanen que declari si la reacció del Govern central i dels representants del poder legislatiu d’Espanya suposa un atac contra la independència i contra la legitimitat del poder judicial i si la del CGPJ incompleix un dels informes del Consell Consultiu de Jutges Europeus.

Així mateix, demanen a aquest òrgan que emeti una opinió dirigida al Comitè de Ministres del Consell d’Europa que faci possible la solució d’aquest problema específic i el compliment a Espanya d’allò establert pelConsell Consultiu de Jutges Europeus.