JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Va robar el caixonet d'almoines de l'església i s'enfronta a tres anys de presó

Gerard B. va ser identificat per les càmeres de seguretat i va ser detingut després de tornar a intentar treure monedes de la caixa de donatius

L'acusat havia consumit droga, vivia al carrer i té nombrosos antecedents penals per altres sostraccions

zentauroepp44235037 barcelona 10 07 2018  sociedad   juicio contra un hombre que180710111728

zentauroepp44235037 barcelona 10 07 2018 sociedad juicio contra un hombre que180710111728

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Robar monedes del caixonet d’almoines del’església de Betlem, a la Rambla de Barcelona, li pot costar molt car a Gerard B., de 29 anys. Aquest lladregot amb antecedents penals i extoxicòman (ara diu que està rehabilitat) està acusat de forçar amb un ganivet la caixa de donatius de la parròquia el 16 de juny del 2017. Aquest dimarts ha sigut conduït pels Mossos des de la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada),  on compleix condemnes anteriors, a l’Audiència de Barcelona, on ha sigut jutjat per la sostracció a la parròquia.

La fiscalia li atribueix un delicte de robatori amb força en les coses. Al principi, li reclamava quatre anys de presó, però en la vista l’acusació elsha rebaixat a tres anys, a l’aplicar-li l’atenuant de drogoaddicció. "He consumit heroïna, cocaïna. Estava molt malament i vivint al carrer. Passava molts dies sense dormir. No recordo res", ha explicat el Gerard, que està enganxat des dels 12 anys, segons el seu entorn. El seu advocat d’ofici, Ricard Esteban, ha intentat per tots els mitjans salvar-lo d’una dura condemna. Ha sol·licitat l’absolució o que només se'l castigués per una falta de furt i es descartés el delicte de robatori amb força. "No hi ha cap pèrit que demostri que es va trencar el pany de la caixa", ha insistit.

El vídeo gravat per les càmeres de seguretat de l’església està en contra seu. En la imatge es percep com l’acusat, segons la policia, força la caixa. L’imputat ha declarat en el judici que no es reconeix en aquesta pel·lícula i que no recorda res del que va passar aquell 16 de juny del 2017. El fiscal afirma que aquell dia, cap a les 10.08 hores, el Gerard, "actuant amb ànim d’obtenir un lícit benefici patrimonial", va entrar a l’església, que estava oberta al públic. Amb un ganivet, afegeix, "va violentar" el pany de la caixa de donatius i va fer seus els diners que contenia. Tot i que no se sap del cert la suma que hi havia al caixonet d'almoines, es calcula que devien ser uns 30 euros. La parròquia no reclama.

Vuit condemnes

Notícies relacionades

El Gerard va ser detingut a la nit, després d’haver intentat de nou quedar-se amb els diners que els fidels havien dipositat a la caixa de donatius després que el rector de l’església arreglés el pany. En aquesta segona ocasió, no la va forçar. Només va sacsejar el caixonet d'almoines i el va posar de cap per avall perquè les monedes sortissin per la ranura. Una persona el va veure i va trucar a la Guàrdia Urbana. A l’arribar el rector al centre de culte, els policies eren allà. Els va explicar que havia arreglat la caixa després de ser forçada i els va entregar el vídeo gravat per les càmeres de seguretat. En les imatges, segons les fonts consultades, s’observa la cara de l’acusat que, almenys, té vuit condemnes, la majoria per un delicte de robatori amb força en les coses.

La petició de condemna contra el Gerard és de tres anys per diverses raons. Perquè es considera que va forçar la caixa de donatius, perquè ho va fer en un lloc obert al públic i per la seva reincidència. Però malgrat aquesta petició de pena, el tribunal s’ha interessat en saber la seva situació processal (la possible acumulació d’anteriors condemnes per calcular la seva estada a la presó) i si estava o no desenganxat de la droga. Ell ha assegurat que sí, que a la presó segueix un tractament per superar aquest problema. Fins i tot, ha mostrat als magistrats els braços en senyal que ja no es punxava. "M’han fet anàlisis i no consumeixo", ha explicat. Com ha assegurat a aquest diari l’advocat de la defensa, aquest cas és una "disfunció del sistema", d’acord amb els tres anys de presó que es reclama a Gerard que és el que marca el Codi Penal. Els jutges tenen ara l’última paraula.

Temes:

Robatoris