El Govern espanyol proposa tipificar com a violació qualsevol relació sexual en què la dona no digui 'sí'

Les víctimes del maltractament es computaran de manera global i no per anys

Calvo encarrega a la RAE un estudi per modificar la Constitució amb perspectiva de gènere

db6c79c1-100f-442d-ad3d-91f95747561c-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern vol col·locar Espanya entre els països amb legislacions més severes en contra de les violacions. Després de l’onada de rebuig que va provocar la sentència de‘La manada’,que va condemnar els cinc sevillans per abús sexual i no per agressió, que comporta penes més dures, al considerar que no hi va haver ni violència ni intimidació, el Govern del PP va encarregar a una comissió d’experts revisar la tipificació dels delictes sexuals. Més de dos mesos després d’aquell encàrrec, l’Executiu de Pedro Sánchez va marcar aquest dimarts el camí de la reforma: que tota relació sexual que no compti amb el consentiment explícit de la dona sigui considerada violació o agressió sexual, el terme utilitzat legalment.

El Govern vol, per tant, portar al Codi Penal el ‘només un sí és sí’ o ‘no és no’ que es va expressar als carrers i moltes de les pancartes després de la sentència i el posterior alliberament dels acusats, sense que hagi transcorregut la meitat de la seva condemna, el temps màxim que marca la llei per a la presó provisional. “Si una dona no diu expressament ‘sí’, tota la resta és un ‘no’, va argumentar la ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, que es va mostrar disposada que el “lema” del consentiment exprés que ha marcat la recent reforma del Codi Penal suec i que està estudiant posar en pràctica Alemanya, a la recerca que hi hagi sentències més severes en les agressions sexuals, es traslladi també a la legislació espanyola. Segons la seva opinió, només així es preserva l’“autonomia, llibertat i respecte a la persona i sexualitat” de la víctima.

"Sense riscos interpretatius"

Calvo va precisar que el Govern buscarà “blindar” la llei de manera que no hi hagi“riscos interpretatius”per part delsjutges, la formació  en matèria d’igualtat i violència masclista dels quals el PSOE ha impulsat millorar a través d’una reforma de la llei orgànica del poder judicial. A més, l’Executiu estudia “com acompanyar millor” les víctimes de la violència sexual “en la seva defensa” als tribunals. Al principi va anunciar que estudiaria personar-se en els processos per preservar els seus drets, però després de la irada reacció del Ministeri FiscalMinisteri Fiscal, que va recordar el seu paper en tutela de les víctimes, va fer marxa enrere.

Finalment, Calvo es va mostrar aquest dimarts disposada a reforçarl’educació sexual i reproductiva a les escoles, per evitar que la “pornografia” sigui el model de molts joves quant a les relacions afectives. En aquest sentit, el Gabinet de Sánchez vol introduir una assignatura de “valors cívics” en què s’instrueixi els alumnes en la igualtat i respecte a la diversitat de gènere.

Calvo va fer aquests anuncis en una compareixença en la Comissió d’Igualtat del Congrés destinada a donar compte dels seus plans, en què va començar la intervenció expressant el seu rebuig als quatre assassinats masclistes que s’han produït en els últims dies, abans que es conegués el crim múltiple comès per un home a França contra la seva dona i els seus sogres espanyols, així com el seu fill. En aquest context, la també vicepresidenta va avançar que, a partir d’ara, les víctimes mortals del maltractament es computaran de forma global des que hi ha estadístiques, i no per anys. I el negre balanç ascendeix a 945 assassinades. L’objectiu d’aquesta mesura és visibilitzar encara més el problema perquè "la societat necessita saber i el còmput és tremend, enorme, quan una sola tragèdia ja és molt", va argumentar la ministra.  

El pacte d’Estat

Notícies relacionades

Calvo es va comprometre a més a posar en marxa les mesures contingudes en el pacte d’Estat contra aquesta xacra rubricat al setembre i la posada en marxa de les quals s’ha dilatat per la falta de pressupostos i el canvi en el Govern. Entre aquestes, va prioritzar tornar als ajuntaments les competències en violència masclista, ja que està demostrat que moltes dones acudeixen a les administracions més pròximes a la recerca d’ajuda. Referent a això, va anunciar que la intenció de l’Executiu és fer un “esforç pressupostari més gran” de l’acordat, de manera que els consistoris rebin una quantitat superior als 20 milions a l’any consignats.

Finalment, va anunciar que ha encarregat a la Real Academia de la Lengua (RAE) un estudi per millorar la perspectiva de gènere a la Constitució i que s’està treballant en una normativa per racionalitzar els horaris