REFORMA PROMOGUDA PEL PDECAT

Les vivendes de particulars ocupades ja es poden desallotjar per la via ràpida

Aquest dilluns entra en vigor la reforma de la llei d'enjudiciament civil que preveu un màxim de dos mesos per executar la 'desocupació'

El Col·legi d'Advocats de Barcelona creu que serà una eina molt útil per a les famílies a les quals s'ha usurpat la propietat

zentauroepp42084407 barcelona 14 02 2018  barcelona   narcotour por el raval  ve180702171411

zentauroepp42084407 barcelona 14 02 2018 barcelona narcotour por el raval ve180702171411 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’abril passat la Rosa i l’Antonio es van despertar amb un sobresalt. Els trucava un veí del seu apartament de Palamós preguntant si algú de la seva família l’estava utilitzant. Després de comprovar que no, van agafar el cotxe i amb el pitjor dels pressentiments se’n van anar a veure què estava passant. Quan van arribar es van trobar una parella jove instal·lada en la seva segona residència. "Tenim els nostres drets i no marxarem", els van advertir com a rebuda. L’odissea va acabar diverses setmanes després amb el pagament de 4.000 euros a un mitjancer.

Per fer front a aquesta plaga, orquestrada sobretot per màfies que viuen de l’extorsió als propietaris, el Parlament va aprovar el juny passatuna reforma de la llei d’enjudiciament civil que entra aquest dilluns en vigor i preveu resoldre en un màxim de dos mesos aquestes situacions, que fins ara podien allargar-se dos anys. A partir d’avui ja no serà necessari que les víctimes negociïn un rescat, acudeixin a empreses especialitzades en desallotjaments expeditius o, al contrari, se sotmetin a un interminable calvari judicial. Sempre, és clar, que aquesta ‘llei antiocupacions’ demostri la seva eficàcia.

Procediment àgil

El secretari de la Junta del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Jesús Sánchez, està convençut que funcionarà. "El procediment previst és molt àgil. És un judici verbal en què el propietari té la possibilitat de reclamar a un jutjat civil l’entrega immediata de la seva vivenda. Se’ls requereix l’entrega als ocupants, tot i que siguin desconeguts, perquè en el termini de cinc dies compareguin davant del jutge i acreditin si tenen títol per poder viure en aquest pis. Si no n’acrediten cap es dicta una interlocutòria que no es pot recórrer i dona lloc al llançament immediat. És tan fàcil com això”, explica Sánchez.

Aquest desallotjament exprés només serà aplicable a vivendes propietat de propietaris que siguin persones físiques o si es tracta de pisos socials els titulars dels quals siguin oenagés o administracions. Els fons voltors, bancs, immobiliàries i altres grans forquilles queden exclosos.

Tant el PSOE com Units Podem van votar en contra de la reforma, la iniciativa de la qual va correspondre a la diputada del PDECat Lourdes Ciuró. Les formacions d’esquerres van considerar que no s’ofereixen garanties suficients de reallotjament per als casos en què els ocupants siguin famílies vulnerables.

Serveis socials

La norma estableix l’obligació de comunicar als serveis socials els casos de famílies vulnerables i dona un termini de set dies perquè resolguin la situació. "S’havia d’establir un límit. El que no es pot permetre és que fins que les administracions no els proporcionin una vivenda en tinguin una a costa del propietari. Això en un Estat de dret és impensable. Hi ha països del nostre entorn, la Gran Bretanya, França i Alemanya, on això se soluciona per via policial en 24 o 48 hores. La nova llei opta per una via intermèdia, que és raonable,” argumenta el secretari del Col·legi d’Advocats.

La reforma no està pensada, en principi, per a la vivenda habitual del propietari, sinó per a segones residències com la de la Rosa i l’Antonio (noms suposats) o pisos que fa un temps que estan desocupats. Els assalts de la residència principal, que també es produeixen, haurien de poder resoldre’s amb rapidesa per la via penal, ja que suposen una violació de domicili, “un delicte com una casa de pagès”, segons Sánchez.

Però hi ha hagut casos en què el jutge penal o no aprecia el delicte o dilata el procediment. Casos en què una persona se n’ha anat de vacances o ha sigut ingressada en un hospital i quan torna a casa la troba presa per desconeguts sense que la justícia actuï. El propietari pot optar a partir d’ara també per la nova oberta en la jurisdicció civil.

Proposta de Ciutadans

Per donar resposta als que són víctimes d’aquesta situació Ciutadans ha registrat un proposició de llei integral contra l’ocupació il·legal per "defensar els ciutadans que compleixen i perseguir els qui no ho fan".  "Seria interessant que com a mínim es prengués en consideració i el Congrés ho debatés", assenyala el responsable del Col·legi d’Advocats.  

Notícies relacionades

"Aquesta llei va al centre del problema, que és protegir aquestes famílies que esperen per accedir a les seves vivendes davant dels qui se salten la llei i generen conflictes als barris de moltes ciutats", va assenyalar Albert Rivera durant la seva presentació.

La proposta de Ciutadans comportaria modificacions de les lleis de la propietat horitzontal, seguretat ciutadana, enjudiciament civil i Codi Penal.

Desokupa creu que els jutjats es col·lapsaran

<span style="font-size: 1.6rem;">Daniel Esteve, propietari de Desokupa, ofereix un contrapunt a l’opinió dels juristes que veuen amb optimisme la reforma que acaba d’entrar en vigor. Ell creu que <strong>"és un pedaç per fer callar la gent que es queixa, un paperot".</strong> Està convençut que es col·lapsaran els jutjats. “Hi haurà moltes denúncies de cop, perquè hi ha milers i milers de vivendes ocupades. No donaran l’abast”, sosté, i creu que els dos mesos de termini màxim es convertiran en uns quants més.</span>