A Madrid, Guadalajara, Sòria i Saragossa

Desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de camions i mercaderies a l'A-2

La policia ha detingut 32 persones sospitoses d'haver comès 118 robatoris amb força

zentauroepp25319111 gra361  la jonquera  girona   07 02 2014  los mossos d esqua171213202557

zentauroepp25319111 gra361 la jonquera girona 07 02 2014 los mossos d esqua171213202557 / Robin Townsend

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en el marc del’operació TOLVAJ han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori en camions estacionats en àrees de servei i polígons industrials del’autovia A-2. Concretament, en trams de les províncies de Madrid, Guadalajara, Sòria i Saragossa. S’han detingut un total de 32 persones i s’han dilucidat fins a 118 robatoris amb força, que haurien suposat pèrdues d’uns 2 milions d’euros. 

Aquesta operació es va iniciar el setembre passat després de l’alarmant augment de robatoris en aquesta autovia. En tan sols 20 dies, entre els mesos de juliol i agost de l’any passat, l’organització criminal va arribar a cometre set robatoris amb força i dues sostraccions de camions a la província de Guadalajara, que es van incrementar els mesos posteriors.

La Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Guadalajara va poder determinar l’existència d’una organització criminal molt activa, composta per 30 membres i perfectament jerarquitzada. Els seus components actuaven en grups organitzats d’entre cinc i nou persones, ha informat la Delegació del Govern en una nota de premsa.

Els líders de cada grup es repartien les zones d’actuació, que prèviament seleccionaven després de realitzar tasques de vigilància. Per a això utilitzaven vehicles llogats o a nom de terceres persones o familiars com a llançadores, per realitzar tasques de vigilància i observació per seleccionar l’objetiu.

Una vegada seleccionats, esquerdaven les lones dels camions que anaven a abordar (que denominaven 'catas’) i aparcaven els seus camions en paral·lel per traspassar la mercaderia robada, que posteriorment era venuda a receptadores. En el cas que el preu de la venda no fos satisfactori, la mercaderia era revenuda en mercats ambulants i se’n desfeien en tot just 24 hores.

La Guàrdia Civil va detenir cinc membres de l’organització el 24 de maig passat, quan es disposaven a cometre un robatori, a l’altura del quilòmetre 75 de l’autovia A-2, al terme municipal de Torija. Uns dies més tard, nou individus més de l’organització van ser localitzats i detinguts.

En una segona fase de l’operació, més de 30 agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van detenir 18 persones més, entre les quals hi havia el líder de l’organització.

Resultat de l’operació

S’han dilucidat 118 robatoris i s’ha aconseguit desmantellar un grup organitzat molt actiu dedicat al robatori amb força en camions, l’activitat criminal del qual ha ocasionat una pèrdua patrimonial d’uns 2 milions d’euros entre els danys ocasionats i les mercaderies i vehicles sostrets.

S’han aconseguit frustrar nombrosos robatoris i s’han recuperat en àrees de servei diversos camions carregats de diferents mercaderies, com televisors, perfums, electrodomèstics i peces de vestir, valorats en un total aproximat de 290.000 euros.

També s’ha intervingut un camió que l’organització utilitzava per cometre els robatoris i s’han confiscat eines i altres efectes per a la comissió dels fets delictius.

Notícies relacionades

L’operació TOLVAJ ha sigut duta a terme per membres de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandàncies de Guadalajara, Sòria i Saragossa, i per agents del Grup XXI de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Madrid. També hi han col·laborat el Servei de Criminalística

de la Direcció General de la Guàrdia Civil, Subsector de Trànsit de Guadalajara, la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i la Patrulla Fiscal i Fronteres de la Comandància de la Guàrdia Civil de Badajoz.