'GÈNERE LLIURE'

Una entitat acusa l'Ajuntament de Tarragona de bloquejar actes de l'Orgull pels 'Jocs del Mediterrani'

El consistori rebutja cedir el passeig de les Palmeres o la plaça de Corsini per a un concert reivindicatiu

No és la primera vegada que les celebracions per al dia de l'Orgull LGTBI són desplaçades a zones més perifèriques

manitarragona

manitarragona

2
Es llegeix en minuts

Quan falta un dia per al Dia de l’Orgull LGTBI, l’associació Gènere LliureLa plataforma tarragonina de gènere i sexualitats dissidents lamenta que, després de setmanes d’espera, el consistori negui la cessió d’un espai públic per a la celebració d’un concert reivindicatiu.

El dia 5 de juny l’associació va enviar una petició a l’ajuntament tarragoní per poder celebrar un concert reivindicatiu al conegut passeig de les Palmeres, un lloc emblemàtic per a la ciutat que des de fa anys acull diferents celebracions i actes lúdics. Després de 16 dies d’espera, la petició va ser denegada al·legant que  "[...] l’activitat sol·licitada coincideix amb els Jocs del Mediterrani" i "[...] el conjunt i tipologia de les activitats sol·licitades [...] resulta desproporcionat i contradictori amb els usos i interessos generals del referit espai, ja que el passeig de les Palmeres, juntament amb la Rambla Nova, és un espai públic amb una elevada intensitat d’ús general com a passeig i lloc d’interès turístic". 

Alternativa inexistent

A data de 21 de juny, al mateix document on es negava la cessió del Passeig, l’Ajuntament proposava un termini de deu dies per trobar un espai "més adequat" per celebrar l’acte del dia de l’Orgull. El mateix dia Gènere Lliure va proposar desplaçar l’activitat a la plaça Corsini, aportant una vegada més tota la documentació requerida per a la cessió d’un espai públic. A dos dies per a la celebració del concert, amb data 26 de juny, l’ajuntament es va posar en contacte amb la plataforma per negar la cessió de l’espai per la falta de temps per realitzar els tràmits.

En vista d’aquesta situació, l’associació tarragonina Gènere Lliure denuncia la "mala gestió" de l’Ajuntament al tramitar aquestes peticions. D’altra banda, la plataforma  afegeix el seu "complet desacord amb el fet que les reivindicacions del col·lectiu LGBTQ siguin ignorades per no treure importància als actes dels Jocs del Mediterrani, encara que les dues activitats no coincideixen ni en horari ni en localització". 

Reivindicacions ajornades i desplaçades

Segons expliquen representants de la plataforma Gènere Lliure, el concert que havien organitzat es plantejava com un acte de clausura a les reivindicacions del dia de l’orgull. Durant l’esdeveniment, els organitzadors havien previst alternar les actuacions dels artistes amb speechs sobre les discriminacions que, en el dia d’avui, continuen patint els col·lectius LGBTQ. Es tractava, per tant, d’un acte lúdic i reivindicatiu impulsat per la plataforma de gènere i sexualitats dissidents.

Sobre la negativa de l’Ajuntament, Antoni Segura Muñoz, membre de Gènere Lliure, afegeix: "És una vergonya que, després de tot el que hem treballat per organitzar-ho, dos dies abans del concert se’ns comuniqui que no podem utilitzar cap dels dos espais que havíem proposat". 

Notícies relacionades

D’altra banda, segons apunta Iris Higueras Sánchez, membre de la plataforma, no és la primera vegada que l’Ajuntament de Tarragona desplaça les celebracions de l’Orgull: "L’any passat vam demanar celebrar el concert a la plaça de la Font, un lloc molt cèntric, i al final vam acabar al parc de Saavedra, una ubicació molt més allunyada on no passa gaire gent". 

Després de les últimes negociacions que han tingut lloc aquest matí, l’Ajuntament de Tarragona informa que ha autoritzat l’ocupació del parc de Saavedra per a la celebració del concert organitzat per Gènere Lliure. El consistori aclareix que ha estat en contacteamb l’entitat perquè les activitats proposades "fossin compatibles amb la resta d’usos dels espais".