El Govern espanyol "estudiarà" rebaixar l'IVA de les compreses

L'Executiu es posiciona en contra de la maternitat subrogada perquè contravé els "drets de les dones i els menors"

Sánchez es compromet a treballar per permisos parentals "intransferibles" amb la mare i "ben remunerats"

zentauroepp43747559 valencia 14 6 2018 pol tica carmen calvo ximo puig el p180614150740 / Miguel Lorenzo

zentauroepp43747559 valencia 14 6 2018  pol tica  carmen calvo   ximo puig  el p180614150740
undefined43859355 madrid 19 06 2018  politica  sesion de  control al gobierno 180620112535

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern espanyol ha afirmat aquest dimecres que "estudiarà" una rebaixa del’IVA de les compreses i els productes d’higiene femenina "per no gravar les dones amb un impost afegit pel simple fet de ser dones". L’impost actual és d’un 10%, però el PSOE a l’ oposició va defensar que es rebaixi al 4%, com els productes amb un gravamen hiperreduït. De fet, va presentar al Congrés una proposició no de llei, que va ser aprovada per la Comissió d’Igualtat, per rebaixar els impostos de les compreses i els bolquers, considerats per la majoria dels grups "productes imprescindibles". 

El problema és que l’Executiu s’ha compromès a governar aquest any amb els Pressupostos del PP, per això té òbvies dificultats per posar en marxa mesures que suposin un increment de despesa o una baixada d’ingressos. De fet, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va demanar aquest dimecres "temps" per posar les propostes. En aquest context, va assegurar que la baixada de l’IVA dels productes d’higiene femenina o delsproductes culturals està en el seu "full de ruta" i per això serà "estudiada". 

Sessió de control sobre les mesures socials

Montero va fer aquestes manifestacions en la sessió de control al Govern al Congrés, on les mesures socials, de les quals Pedro Sánchez ha fet bandera a l’arribar al poder, han estat molt presents. Així, hi va haver una sonora topada entre Ciutadans i l’Executiu a compte de la gestació subrogada. La vicepresidenta, Carmen Calvo, que està en contra d’aquesta pràctica, que denomina "ventres de lloguer", no va repetir aquest dimecres aquest desqualificatiu, però sí que va deixar clar que l’Executiu rebutja regular que les persones que no puguin tenir fills recorrin a altres dones perquè concebin el seu fill, com pretén Cs, sempre de manera "altruista". 

Notícies relacionades

Calvo va considerar que la gestació subrogada contravé els "drets de les dones i dels menors" i va posar com a exemple que només està regulada a 12 països del món, mentre que en molts d’altres està penalitzada. "Jo entenc el desig a la paternitat i la maternitat, però no és un dret, les que sí que tenen dret són les dones del món", ha manifestat, a més d’assenyalar que la "gestació no pot estar separada del part". 

Permisos de paternitat

D’altra banda, Sánchez, es va comprometre a treballar per ampliar els permisos de paternitat i que aquests siguin "intransferibles" amb la mare i tinguin una "remuneració" adequada. Va ser una promesa vaga, sense gaires concrecions, en resposta al líder de Podem, Pablo Iglesias, qui li va comminar que doni suport a la proposta del seu partit per ampliar-los a 16 setmanes. El president va recordar que divendres passat el Govern va aixecar el veto a 18 lleis, entre les quals la iniciativa morada per augmentar els permisos als progenitors de nens acabats de néixer.