ACUSADA D'ESTAFA

La policia desarticula la banda "més activa" d'estafes amb cartes nigerianes

La banda hauria defraudat 6 milions d'euros

zentauroepp18256115 policia nacional171112185509

zentauroepp18256115 policia nacional171112185509

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Policia Nacional ha desarticulat l’organització dedicada a l’estafa de les cartes nigerianes,"més activa i amb millor infraestructura d’Espanya", la quantitat defraudada de la qual ascendeix a més de 6 milions d’euros.

El Ministeri de l’Interior explica en un comunicat que es tracta de la tercera fase de l’operació Hifi que s’ha tancat amb 48 detinguts, 13 d’investigats a les províncies de Madrid, Barcelona, Granada, Còrdova, València, Toledo i Màlaga i en la qual s’han dut a terme 17 registres en què s’ha confiscat gran quantitat de diners en efectiu.

Durant aquesta última etapa s’han detingut 10 membres de l’organització, cinc a Madrid, quatre a Màlaga i un a Múrcia i han sigut identificades prop de 40 víctimes de 17 nacionalitats, malgrat que Interior no descarta que la quantitat pugui ascendir.

La investigació va començar arran d’una denúncia que va arribar a dependències de la Policia Nacional a través d’Europol, en la qual un ciutadà d’origen alemany manifestava que algú, fent-se passar per un militar nord-americà, li havia sol·licitat el canvi a euros d’una gran quantitat de diners per a així poder treure'l de l’Afganistan.

Modus operandi 

Interior ha explicat que els membres de l’organització actuaven a través de les xarxes socials, estudiant els seus perfils i elaborant enganys individualitzats per aconseguir atreure les seves víctimes a la recerca d’una fortuna que aconseguirien per ajudar un amic.

Els capitostos de la xarxa, assentats a Nigèria, aconseguien les dades de les possibles víctimes a través de la compra de llistats de víctimes o enginyeria social. L’argúcia utilitzada pels estafadors era diferent depenent del tipus de víctima, com haver sigut agraciat amb un premi en la loteria, haver resultat ser beneficiari d’una herència o algun negoci rendible.

Quan els estafadors obtenien resposta per part dels potencials estafats, es posaven en contacte amb els membres de la xarxa assentats a Espanya i els passaven les dades de la víctima perquè continuessin amb l’engany. Aquests els sol·licitaven la realització de diversos pagaments, en conceptes diversos, com taxes duaneres o pagament d’impostos.

Notícies relacionades

En el moment en què la víctima havia realitzat diversos pagaments i començava a sospitar, els estafadors li proposaven de venir a Espanya per veure en persona els seus diners. Si acceptava, els membres de l’organització la recollien a l’aeroport, l’acompanyaven a alguna oficina per representar una firma de documents i li mostraven, previ pagament d’una quantitat en concepte de garantia, cofres plens de bitllets.

La Policia Nacional recomana per no ser estafat per les cartes nigerianes que no es responguin als correus electrònics en els quals se sol·licita enviar informació personal o bancària per accedir a algun tipus de ganga, que es desconfiï si sol·liciten ajuda per transferir grans quantitats de diners des de l’extraordinari, aplicar el sentit comú, configurar degudament la privacitat a les seves xarxes socials i ser prudent a l’hora d’acceptar sol·licituds d’amistat de persones que no coneixen.