CRISI HUMANITÀRIA

València es prepara per rebre els 629 immigrants de l'Aquarius entre gestos, reunions i dubtes jurídics

La Creu Roja coordinarà una primera atenció d'urgència i l'estada dels primers dies

El Ministeri de l'Interior ha de decidir quin estatus jurídic se'ls dona, que serà determinant en el seu futur

lainz43719580 valencia 12 6 2018 inmigraci n mediterr neo pancarta con el 180612162226

lainz43719580 valencia 12 6 2018 inmigraci n mediterr neo pancarta con el 180612162226 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Un gest, el desplegament al balcó de l’ajuntament d’una pancarta que reivindica la voluntat d’acollir de la ciutat, i moltes reunions, així ha començat València a preparar-se per acollir en els pròxims dies els 629 immigrants que estan a bord del’‘Aquarius’.

S’espera que d’aquí tres o quatre dies, a última hora del divendres o ja dissabte, arribin al Port de València els tres vaixells en els quals es repartiran els migrants –el contractat per les ONG SOS Mediterráneé Metges Sense Fronteres–, que els acull actualment i dos de l’armada italiana. Encara no està decidit si atracaran a la zona de creuers o a la de mercaderies. És un dels detalls que encara queden per definir.

Després està previst que es posi en marxa una atenció mèdica i humanitària d’urgència. D’una banda per atendre els possibles malalts i per l’altra per oferir certes atencions mínimes a persones que porten molts dies en condicions molt dures. La Generalitat ha demanat als responsables de les organitzacions no governamentals que han contractat el vaixell informació sobre els perfils dels immigrants i la seva situació per accelerar aquest procés.

Una vegada es dugui a terme aquesta actuació dels agents sanitaris, es posarà en marxa el protocol legal en què participaran agentsde duanesl’Autoritat portuària i la Delegació del Govern.

S’estima que a l’Aquarius hi pot haver persones de prop de vint nacionalitats diferents, majoritàriament de l’Àfrica subsahariana a les quals s’haurà d’identificar i donar un estatus legal. La consellera valenciana de justícia,Gabriela Bravo, ha presidit una reunió amb Pilar de la Oliva, presidenta del TSJCV,  en la qual s’ha aprofundit en aquest tema.

"Tenen dret a una primera assistència jurídica perquè puguin saber, sempre assistits per un intèrpret, quins són els seus drets", ha explicat Bravo, que ha recordat que els oferiran una protecció "integral" dels seus drets.

Serà el Ministeri de l’Interior l’encarregat de decidir a quins d’ells se’ls pot concedir l’asil polític, una figura restringida a casos específics, i qui serà objecte de protecció subsidiària. També hi ha la possibilitat, segons la llei d’estrangeria, de concedir permisos "per raons humanitàries", un paraigua més ampli que evitaria el seu ingrés als Centres d’Internament d’Estrangers o la seva repatriació en cas que procedissin de països amb els quals hi hagi un conveni.

"Alguns segurament podran tenir la condició de refugiats, d’altres no i Interior farà la seva feina d’acord amb les lleis espanyoles i internacionals", va assenyalar la vicepresidenta del Govern espanyol,Carmen Calvo, en declaracions a Cuatro.

Una de les primeres qüestions que les autoritats hauran d’abordar serà la dels menors. Bravo va explicar que "és competència de l’Institut de Medicina Legal de València la verificació de la seva edat". Les informacions que tenen concluen que hi ha 123 de menors no acompanyats i onze més que sí que ho estan.

Elvira Garrido, directora de l’institut, ha confirmat que disposen de sis forenses especialistes per a aquesta tasca tot i que ha avançat que necessitaran reforços de traductors i personal administratiu per completar-la.

El Govern ha apuntat que ells seran la prioritat i que la idea és que en la mesura del possible es quedaran a València i que seran la resta els que més endavant siguin redistribuïts entre les comunitats autònomes i ciutats que s’han ofert a acollir-los, sota la premissa de mantenir units els nuclis fanmiliars.

En qualsevol cas, abans hi haurà una primera acollida a la zona de la qual es farà càrrec laCreu Roja. "Els primers moments estan bastant controlats perquè la Creu Roja té experiència en aquest tipus d’emergències", ha assenyalat Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell. Ja han començat els preparatius de llits i aliments.

La tarda d’aquest dimarts s’ha reunit la comissió mixta que presideix la Generalitat i en la qual hi ha representants d’altres administracions i de la societat civil per avaluar quines seran les necessitats, de quins recursos es disposen i establir un full de ruta.

Notícies relacionades

En aquest apartat han sigut moltes les organitzacions que han ofert la seva ajuda. "Tinc des del’Església  alsBoy Scouts que es manifesten en aquest sentit", ha explicat Joan Ribó, alcalde de València, després que al balcó del consistori s’hagi tornat a desplegar la pancarta que ja es va exhibir fa uns anys i que reivindica a la capital com a "ciutat refugi" i destaca la seva voluntat d’acollir.

Tant la Diputació de València com la d’Alacant han posat a disposició de les autoritats autonòmiques instal·lacions de mida mitjana, com el complex sociosanitari de Bétera, a uns trenta quilòmetres de la capital, que podrien acollir durant un temps desenes de persones. Igualment municipis com Puçol, a uns escassos quinze quilòmetres del port, han preparat petits albergs per rebre grups més petits.