Audiència de Barcelona

Condemnats els membres d'una xarxa que sostreia dades personals de bases oficials

En la trama estan implicats diversos funcionaris i, almenys, una intermediària

zentauroepp19088576 macro detenciones en una oficna de empleo en badalona operac180612120236

zentauroepp19088576 macro detenciones en una oficna de empleo en badalona operac180612120236

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Sostreien dades de bases oficials i les entregaven a detectius privats. El maig del 2012, la Policia Nacional va desarticular una xarxa que es dedicava al comerç d’informació confidencial a gran escala a tot Espanya. L’Audiència de Barcelona ha dictat aquest dimarts la primera sentència de l’anomenada  operació Pitiusaoperació Pitiusa. El tribunal ha condemnat tres funcionaris i una mitjancera a penes que oscil·len entre els 11 i els 37 anys i sis mesos de presó. La persona que s’encarregava de recopilar la majoria de les dades ha mort. Set imputats han sigut absolts.

La sentència declara provat que Juan Antonio R., que va morir el 2014, va contactar amb l’ara condemnat Fernando M. I, funcionari del Departament d’Hisenda i Finances de la Diputació Foral de Biscaia, al que li va sol·licitar a partir del juny del 2006 informació de diverses persones residents al País Basc: dades tributàries, actius financers, compravenda de vehicles i dades del cadastre, situació laboral, comptes bancaris i domicilis.

Notícies relacionades

Juan Antonio R. també va rebre informació de manera directa o indirecta sostreta de bases de dades oficials per Francisco Javier A. H., funcionari del Cos Tècnic d’Hisenda, i Felipe M. P, del Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Estatal Tributària. En la trama apareix implicada una María del Carmen A., que va actuar com a mitjancera en la distribució de dades personals a diferents persones i a la qual se li ha imposat la pena més elevada: 37 anys i sis mesos de presó. Els magistrats assenyalen en la resolució que no ha quedat acreditat que els investigats van rebre cap remuneració per aquesta tasca. El problema és que el principal implicat està mort i no ha pogut declarar en el judici.

La fiscalia, que demanava penes més elevades per als implicats, considerava que hi havia una "xarxa estructurada" a nivell Estatal i també incloïa a la xarxa un guàrdia civil i altres persones, però la majoria han sigut exculpades. Estan pendents que es resolguin altres processos judicials vinculats a la mateixa operació.

Temes:

Justícia