Els 123 menors no acompanyats de l''Aquarius' es quedaran a València

El Govern central estima que el vaixell arribarà dissabte a aigües espanyoles i Calvo coordinarà tota l'operació

Interior estudiarà cas per cas els immigrants per valorar si es poden acollir a asil

undefined43716288 this undated photo released on tuesday  june 12  2018  by fr180612142629

undefined43716288 this undated photo released on tuesday june 12 2018 by fr180612142629 / Kenny Karpov

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va trucar a Carmen Calvo diumenge a la nit, alarmat per la situació de l’'Aquarius’, el vaixell de l’oenagé francesa Sos Méditerranée, detingut amb 629 migrants a bord entre Itàlia i Malta sense que cap dels dos països hagi volgut fer-se’n càrrec. El cap de l’Executiu va traslladar la vicepresidenta que alguna cosa calia fer, segons fonts governamentals, i així és com es va iniciar la primera mesura important de Sánchez com a president.

El vaixell, junt amb dues fragates italianes, arribarà probablement a València aquest dissabte, i a partir d’allà el Govern haurà de decidir què fer amb els migrants. Autonomies com el País Valencià, Euskadi, les Balears, Aragó i Andalusia, junt amb ciutats com ara Barcelona, Saragossa i Madrid, ja han ofert la seva ajuda. L’Executiu espanyol vol distingir entre les situacions de tots els afectats. En primer lloc es troben els menors no acompanyats, que segons l’Executiu, en són 123. Tots ells, expliquen fonts de la Moncloa, es quedaran a València. També les dones embarassades que viatgen a l’‘Aquarius’. Amb la resta dels seus passatgers, continuen els mateixos interlocutors, Interior haurà d’estudiar els seus casos per valorar si poden acollir-se a asil.

“No podíem quedar impassibles"

"El que hem fet suposa complir les nostres obligacions internacionals", ha dit aquest dimarts Calvo, que ha ressaltat la "imatge impecable" que ha traslladat Espanya, sabent interpretar "l’esperit de solidaritat" dels seus ciutadans. "No podíem quedar impassibles", ha insistit la vicepresidenta, encarregada de dirigir l’operació.

Calvo va començar a fer gestions dilluns al matí, després de la trucada de Sánchez. Sobretot amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, per acordar l’acollida dels immigrants, la majoria d’origen subsaharià; i amb el capità de l’'Aquarius', Alexander Moroz. A les 10 de la nit, Moroz va dir a la presidenta que es veia incapaç d’arribar a València. No podia, va explicar, garantir la seguretat de tot el grup en un sol vaixell. Calvo va contactar llavors amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol, buscant que el trajecte fins a terres espanyoles fos més curt.

Armengol va acceptar acollir els immigrants, però finalment l’'Aquarius' arribarà a València. Després que el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, parlés amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i amb l’ambaixador d’Itàlia a Espanya, les autoritats italianes van oferir dues embarcacions per fer el trajecte.

Notícies relacionades

Dels 629 immigrants, prop d’un centenar viatjarà a l’'Aquarius', que no té més capacitat per allotjar gent a cobert. La resta es desplaçarà a dos vaixells de la Guàrdia Costanera i la Marina d’Itàlia, un país, que ha tancat els seus ports als migrants per ordre del seu ministre de l’Interior, Matteo Salvini, líder de la Lliga un partit d’ideologia xenòfoba. Salvini, expliquen en el Govern espanyol, no volia que els passatgers del vaixell de l’oenagé Sos Méditerranée trepitgessin terra italiana.  

"Es tractava d’una crisi humanitària", conclouen a la Moncloa, amb satisfacció per haver "complert les obligacions internacionals" i haver sabut "interpretar els desitjos dels espanyols". Dijous o divendres, Calvo es desplaçarà a València per coordinar tot el dispositiu. De moment, no està previst que ni ella ni el mateix Sánchez acudeixin al port a rebre els migrants.