CONSELL EUROPEU

Teresa Ribera: "Espanya deixa de ser un llast per al canvi climàtic"

La nova ministra de Transició energètica promet més ambició contra el canvi climàtic en la seva estrena europea

zentauroepp43705615 jw01  luxemburgo  11 06 2018   la nueva ministra espa ola de180611111216

zentauroepp43705615 jw01 luxemburgo 11 06 2018 la nueva ministra espa ola de180611111216 / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

"Espanya ha tornat". És el primer que ha volgut deixar clar la nova ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, tot just a l’arribar a Luxemburg, on se celebra aquest dilluns un Consell de Ministres d’Energia de la Unió Europea en què els 28 abordaran l’estat de les negociacions sobre tres propostes claus per lluitar contra el canvi climàtic: les energies renovables, l’eficiència energètica i la nova governança.

"El missatge important és que canviem de posició. Espanya deixa de ser un llast i s’alinea amb els països que tenen vocació de progrés, de futur i progressista en aquest camp", ha anunciat sobre el que ha definit com un nou "cop d’aire fresc" per a la política europea. El nou Govern de Pedro Sánchez canviarà, per tant, de bàndol per incorporar-se al grup de països que, com França o Dinamarca, defensen objectius més ambiciosos en la lluita contra el canvi climàtic, en la línia de l’actitud que manté també el Parlament Europeu, el punt de partida del qual en la negociació és un objectiud’energies renovables i d’eficiència energètica del 35% per a l’any 2030 davant del 27% pactat pels governs.

"Necessitem alinear-nos amb els objectius més ambiciosos perquè és l’única manera de fer viable l’acord de París", ha explicat Ribera anunciant que deixaran d’"arrossegar els peus" en qüestions mediambientals. En aquest sentit també ha expressat el seu suport a la proposta de l’Eurocambra d’evitar que qualsevol estat membre pugui introduir limitacions a l’autoconsum per part dels petits productors.

"Els objectius d’eficiència i de renovables no poden introduir-se com un límit, sinó com un indicador i referent que animi a aquesta transició energètica. Per això és fonamental que la governança clima/energia reflecteixi una clàusula de revisió a l’alça dels objectius perquè probablement, la caiguda dels preus de les tecnologies faci molt més rendible i eficient anar més enllà del que acordem durant la dècada dels vint", ha indicat des d’una posició europeista i una voluntat de treballar de forma més activa.

Expedients contra Espanya

En la seva reestrena en l’escena europea, Ribera, que ha coincidit a la seva arribada amb el comissari Miguel Arias Cañete, amb qui té previst trobar-se per abordar els expedients que té oberts Espanya a Brussel·les, s’ha mostrat partidària d’eliminar les centrals tèrmiques encara que ha garantit que ho faran tenint en compte les preocupacions i inquietuds dels afectats.

Notícies relacionades

"És molt important entendre que no és possible facilitar un canvi, una modernització de la política energètica obviant les persones i les comarques més afectades per aquest canvi", ha assegurat subratllant el compromís del nou Executiu socialista. "Confio que puguem trobar solucions justes i puguem reforçar el missatge que estem amb la gent, que no hi ha cap tipus de conflicte", ha afegit subratllant que la intenció del nou Executiu de Pedro Sánchez és "resoldre" els expedients oberts per Brussel·les en matèria de medi ambient i energia "com més aviat millor i de la millor manera possible".

Àries Cañete ha explicat que informarà la ministra de la situació dels expedients per establir el ‘modus operandi’. "Espero que trobem una solució pactada i no hàgim d’acudir al tribunal de justícia", ha assegurat.