Resposta viral d'una de menor a les companyes que la van insultar per anar en 'shorts' a l'institut

Van dir «porca» a Jana, de 13 anys, i li van escriure «puteta» a la cadira que ocupa a la seva classe

nia-660

nia-660

2
Es llegeix en minuts

“4 de juny de 2018 i encara hi ha masclisme.

Avui he decidit que per anar a l’institut em posaria una de les meves samarretes favorites. Una que deixava un petit tros de la panxa al descobert. També m’he posat uns pantalons curts. 13 anys i els comentaris que he rebut han sigut:

- ¿Per què ets tan porca?

- ¿No ensenyes massa?

-Crec que no hauries d’anar vestida així.

- La teva mare sap que vas així vestida a l’institut?

I, a part d’això, he hagut d’aguantar que a la meva cadira escriguin “puteta”.

Jana, una nena mallorquina de 13 anys, és una víctima més del masclisme. El seu cas s’ha fet especial perquè les seves agressores són les seves companyes, segons ha explicat ella mateixa a través del compte a Facebook del seu pare Miguel Ángel. La carta s’ha fet viral, està il·lustrada amb imatge de la noia vestida igual que quan va rebre els insults i el text està repetit en mallorquí, en espanyol i en anglès. El text de la menor (vegeu l’inici al principi d’aquesta informació) explica que algunes de les seves companyes d’escola la van criticar per com es vesteix a l’escola i dient-li "puteta" i "porca".

“Tots els comentaris que descric han sigut de DONES –afirma i reflexiona Jana-. Em pregunto: ¿No vam ser nosaltres les primeres aposar-nos un llaç lila el de 8 març passat? ¿No vam ser nosaltres les primeres a defensar les dones? ¿No som nosaltres les que estem en contra del masclisme i lluitem per la igualtat real? ¿No som nosaltres les que hem lluitat per una societat sense cap diferència entre gèneres?”.

Notícies relacionades

Al principi del text, el pare de Jana comenta que la seva filla “ens acaba de donar la lliçó de la nostra vida ”. I l’estudiant, uns paràgrafs després, adverteix: “El masclisme no només és que un home pegui, violi o maltracti verbalment una dona. El masclisme és també rebre insults per la mida de la teva roba i per haver estat jutjada per quanta carn ensenyes segons l’opinió d’altres dones. I sí, sou vosaltres els botxins, les del llaç lila del 8 de març, moltes de les quals us vau quedar gairebé sense veu cridant contra el masclisme. La societat ni avança ni retrocedeix si ens jutgem entre nosaltres i les dones ens continuem tractant de putes per haver estat amb més d’un noi i no diem que ells han fet el mateix. Per fer una societat igual de veritat, les primeres que hauríem de defensar-nos som nosaltres mateixes”.

“Us toca reflexionar a vosaltres”

“Estem en el segle XXI i sembla que estiguem en la prehistòria, tractant les dones com objectes i tot per una cosa tan simple i personal com la manera de vestir. No us jutjo per com vestiu i no he fet mai comentaris sobre què i quant ensenyeu. ¿Sabeu per què? Perquè us respecto com a éssers humans i, sobretot, com a dones”, remarca Jana, que acaba la seva missiva amb diverses reflexions dirigides directament a les companyes de classe que la van insultar: “Totes som dones i totes hauríem de respectar-nos. Les vostres paraules m’han fet reflexionar sobre qui soc com a dona i he pensat també qui sou vosaltres. Com a amigues, com a persones i, sobretot, com a dones. Representeu tot el que no vull ser i contra el que lluito. Ara, potser, us toca reflexionar a vosaltres”.

Temes:

Masclisme