L'Alt Comissariat haurà d'escurçar un risc de pobresa infantil del 29%

La nova figura tindrà entre els seus reptes impulsar el pacte d'Estat de la infantesa

Seguint el model anglès, hauria d'augmentar els ajuts i posar el focus en les famílies monoparentals

abertran20243076 barcelona 05 09 2012 tema del dia pobreza infantil160621135929

abertran20243076 barcelona 05 09 2012 tema del dia pobreza infantil160621135929

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Abans de donar fins i tot a conèixer els integrants del Govern central, el PSOE va sorprendre a l’anunciar la intenció de Pedro Sánchez de crear la figura d'un Alt Comissariat contra la Pobresa Infantil, que dependrà directament del president. "Hem treballat molt en aquesta matèria i és una de les obsessions del nostre secretari general", va justificar la número dos del partit socialista, Adriana Lastra. A partir d'allà, no ha transcendit qui exercirà la tasca ni quins seran les seves funcions, però els especialistes en la matèria no dubten que l'Alt Comissariat hauria de ser una espècie de Pep Consciències que vetlli perquè el Govern central i la resta de les administracions tinguin sempre al cap que Espanya pateix un greu problema de pobresa, que afecta els drets delsnens, trenca la seva igualtat d'oportunitats i arrisca el seu desenvolupament futur.

Espanya és el tercer país de la UE en taxa de risc de pobresa, un 29,7% dels menors de 16 anys estan en aquesta situació, un total de 2,2 milions. A més, també és el tercer país que menys despesa pública dedica a la protecció social de famílies i infantesa (1,3% del PIB davant una mitjana del 2,4% a la UE). Amb aquests indicadors, el camí per recórrer és extens. Per sort, el full de ruta ja està perfilat amb el treball previ que el PSOE i altres grups han fet en el Congrés així com pelconsens  de les oenagés que treballen amb la infantesa pel que fa a les mesures a aplicar, malgrat que amb prou feines existeixen exemples comparats de figures governamentals destinades lluitar contra la pobresa infantil.

El tercer comissionat de la UE

Existeix, això sí, un model que va marcar un abans i un després, la comissió creada per Toni Blair el 1999, que assessorava tots els ministeris i amb crèdits fiscals, mesurades a favor de les cures i en suport a les famílies monoparentals va aconseguir que en 10 anys la taxa caigués un 16% més que a cap altre país de l'OCDE. Seguint aquesta línia, el president francès, Emmanuel Macron va nomenar l'any passat un delegat ministerial, per la qual cosa l'Alt Comissariat espanyol seria el tercer exemple a Europa.

La comissió de Blair va reduir la taxa un 16% més que els països de l'OCDE

El sector ha rebut, per tant, la notícia amb il·lusió i esperança, perquè suposa col·locar a l'agenda un problema que, fins ara, no apareix entre les principals preocupacions dels espanyols, però que segons els especialistes necessita mesures "urgents". Les oenagés estaran no obstant això, vigilants perquè no sigui una mera figura simbòlica i, conscients que haurà d'actuar amb els pressupostos del PP, que només inclouen 346 milions per a la pobresa infantil, dels 1.560 compromesos en el pacte d'investidura per al 2018, reclamen mesures sense cost i habilitar fons de contingència o crèdits extraordinaris.

Els ajuts directes

Referent a això, el secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, assegura que es buscaran "aportacions no consignades" i s'agruparan partides perquè els comptes són modificables. Conscient d'aquesta situació, Gabriela Jorquera, tècnic de política d'infantesa de Save the Children, apunta que si hi ha una mesura de despesa a prioritzar és la d'augmentar de 24,10 a 100 euros la prestació per fill a càrrec. A continuació, demana generalitzar la gratuïtat del'educació per a nens de 0 a 3 anys, perquè els seus pares poguessin dedicar-se a trobar feina o recursos i els nens millorin els seus rendiments educatius. En aquest àmbit, les oenagés reclamen quel'educació  sigui més inclusiva i les beques es reorientin a igualar les oportunitats, més que a premiar l'excel·lència.

Augmentar l'ajuda per fill, universalitzar l'educació infantil i millorar els indicadors, entre els objectius

Entre les mesures que amb prou feines tindrien cost, Save the Children situa la necessitat de crear una certificació de famílies monoparentals, similar a la de les famílies nombroses, que iguali la situació a tot el país, ja que ja hi ha comunitats que ho tenen. En aquest sentit, un dels deures del comissionat seria millorar la coordinació entre administracions.

La millora d'indicadors

Notícies relacionades

Des de l'Unicef Gabriel González afegeix la necessitat de millorar els indicadors de pobresa, i que en aquests no s'atengui exclusivament a la renda sinó als elements que indiquen si el nen pot o té dificultats per estudiar a casa, entre d'altres. L'organització social reclama que per fer una anàlisi rigorosa de la situació, el comissionat compti els especialistes i els nens i les seves famílies.

El PSOE ha portat al Congrés moltes d'aquestes propostes i la portaveu en la matèria, la diputada Sonia Ferrer, considera que la figura del comissionat és òptima per impulsar el pacte d'Estat de la infantesa, que ha fixat la reducció de la pobresa com un dels seus objectius. Els grups estan consensuant ja mesures, però és difícil de vaticinar si, davant d'un parlament tan fragmentat i enfrontat, l'acord arribarà a bon port. L'Alt Comissariat té, per tant, una àrdua tasca per davant.

L'ONU i l'OCDE han alertat dels alts índexs

<span style="font-size: 1.6rem;">Institucions com l'ONU i l'OCDE han alertat dels <strong>alts índexs</strong> de pobresa infantil a Espanya, on la taxa de risc se situa en el 29,7%, el que afecta gairebé dos milions i mig de nens.</span>