A PARTIR DEL CURS VINENT

França prohibeix per llei els mòbils en escoles i instituts

La norma encara no concreta les sancions ni com s'aplicarà la prohibició

Els detractors consideren que la mesura serà inútil, perquè els alumnes no es poden escorcollar

zentauroepp41675359 barcelona 19 01 2018 economia tema sobre millennials y consu180608092648

zentauroepp41675359 barcelona 19 01 2018 economia tema sobre millennials y consu180608092648 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

A partir del pròxim curs acadèmic, els alumnes francesos no podran utilitzar els seus telèfons mòbils en escoles i instituts. L’Assemblea Nacional ha provat un projecte de llei que Emmanuel Macron va prometre durant la campanya presidencial però que genera un gran escepticisme.

El text ha tirat endavant amb els vots del grup majoritari de la Cambra, La República en Marxa (LREM) i del centrista MoDem però la resta s’han oposat a una iniciativa que consideren inútil i fins i tot hipòcrita. “Una simple operació de comunicació”, han dit a les files dels republicans.

Actualment, la meitat de les 50.000 escoles i 7.000 instituts del país preveuen la prohibició en els reglaments de règim intern i des del 2010 està vetat durant les classes per una circular del Ministeri d’Educació.

No obstant, el titular del Departament, Jean Michel Blanquer, ha volgut que figuri en la legislació francesa per donar-li una base jurídica més sòlida i que la prohibició sigui la tònica quan el reglament del centre no la inclogui.

El problema és que la llei no especifica com aplicar-la i les associacions de pares d’alumnes dubten de la seva eficàcia. Blanquer, en canvi, va defensar el text fa mesos posant el Consell de Ministres com a exemple.

Comunitat educativa

Notícies relacionades

Els ministres deixen cada dimecres els smartphones en un caseller de l’Elisi abans d’entrar a despatxar amb el president. “Crec que això ho pot fer qualsevol”, va dir.  Però Blanquer no va aconseguir convèncer la comunitat educativa. Per començar perquè no tenen pressupost per a casellers.

“Tenim confiança en els equips sobre el terreny per solucionar això. El més important és que els centres es facin càrrec del tema amb una consigna clara dels poders públics: el principi de prohibició”, ha respost el president de la Comissió d’Educació a l’Assemblea, Bruno Studer, quan li han preguntat per l’ambigüitat de la llei. Tot indica que als alumnes se’ls demanarà simplement que desin el mòbil apagat a la motxilla.