Contaminació per amiant en el suburbà

Metro de Madrid prepara revisions pulmonars per a tots els seus treballadors

Prop de 7.000 empleats podran descartar si han contret càncer de pulmó o altres malalties respiratòries

L'empresa admet que pren la decisió per les «situacions d'inquietud i preocupació» que s'han generat a la plantilla

metro-de-madrid-trabajadores-talleres

metro-de-madrid-trabajadores-talleres

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Metro de Madrid ha decidit obrir a tota la seva plantilla les anàlisis mèdiques que estava fent als treballadors suposadament més exposats a l’amiant. Els exàmens preventius de càncer de pulmó o malalties respiratòries que al principi havia preparat per a 917 empleats considerats de risc ara es podran estendre a les 6.980 persones que té en nòmina, ja sigui treballant en tallers o trens o en oficines i dependències d’estacions.

En una nota interna emesa aquest dimarts a la nit per la Divisió de Recursos Humans, Metro de Madrid explica que pren la decisió “per donar resposta a situacions d’inquietud i preocupació que es poguessin suscitar entre els treballadors”. La nota aclareix que els exàmens mèdics no seran obligatoris per al personal no inclòs en el que l’empresa anomena “procediment de vigilància de la salut específica per a l’amiant”.  

Contracta externa

Atès el volum del mostreig mèdic, Metro de Madrid licitarà una contracta per externalitzar totes les anàlisis. Les proves consistiran en una única consulta mèdica amb exploració física, espirometria i plaques toràciques de rajos X. Aquestes proves no estan incloses en l’examen mèdic anual i ordinari a què se sotmeten els empleats. Aquells que es vulguin assegurar que no estan afectats per malalties derivades de l’exposició a fibres d’amiant hauran d’omplir una sol·licitud, que s’atendrà donant preferència a l’antiguitat.

Notícies relacionades

L’exigència d’exàmens mèdics a tota la plantilla és un dels motius de les aturades parcials convocades per CCOO i el Sindicat Col·lectiu de Maquinistes del Metro de Madrid (SCMM), que encara té programades dues jornades més de vaga, el 8 i el 15 de juny. “Demanem vigilància mèdica continuada per a tots els qui ho vulguin i durant tota la vida laboral, i no una sola vegada”, explica Juan Antonio Martín, portaveu del SCMM. 

Els dos sindicats també volen que s’examini els empleats jubilats, entre qui s’han detectat diversos casos de càncer de pulmó la relació amb l’amiant dels quals encara no s’ha confirmat.