Avenç mèdic

Investigadors generen leucèmia a partir d'una cèl·lula sana

Aquest avenç, a més de facilitar l'estudi de l'origen i la progressió d'aquesta malaltia, ajudarà a desenvolupar teràpies més efectives

Preparatius per iniciar tractaments de quimioteràpia en un hospital català.

Preparatius per iniciar tractaments de quimioteràpia en un hospital català. / Joan Puig

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip d’investigadors ha generat un model ‘in vivo’ de leucèmia humana de limfòcits T i ho ha fet a partir d’una cèl·lula sana, un avenç en investigació bàsica que, a més de facilitar l’estudi de l’origen i la progressió d’aquesta malaltia, ajudarà a desenvolupar teràpies més efectives.

La leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T és un tumor agressiu derivat del creixement descontrolat de les cèl·lules que produeixen limfòcits T (un tipus de glòbuls blancs).

Aquest tipus de càncer representa prop del 15% de les leucèmies limfoblàstiques agudes pediàtriques i el 25% de les adultes.

I malgrat que la quimioteràpia intensiva ha millorat el pronòstic dels pacients els últims anys, les altes taxes de recaigudes continuen sent un problema clínic important.

Millorar l’esperança de vida

Per això és urgent desenvolupar estratègies terapèutiques noves, efectives i segures que permetin eliminar les cèl·lules iniciadores de la leucèmia (les responsables de les recaigudes) per millorar l’esperança de vida dels pacients.

Però per aconseguir noves teràpies fa falta tenir models experimentals que permetin analitzar com s’origina aquesta leucèmia.

Ara, un equip liderat per investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha aconseguit el primer model de leucèmia limfoblàstica aguda T humana ‘in vivo’.

L’avenç s’ha publicat a la revista ‘The Journal of Clinical Investigation’.

Notícies relacionades

“Hem aconseguit generar per primera vegada una leucèmia a partir d’una cèl·lula sana. Aquest model ha permès identificar una proteïna necessària en els inicis de la generació de la leucèmia que, a més, està implicada posteriorment en la seva propagació”, explica la directora de l’estudi i investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo OchoaMaría Luisa Toribio.

La descoberta, assenyala Toribio, suposa un important avenç en el coneixement de la patogènesi d’aquest tipus de leucèmia, és a dir, el seu origen i evolució, i ajudarà en el disseny de noves estratègies terapèutiques.

Temes:

Càncer