JA REGULAT A ESPANYA

Els avis també tenen dret de visita per veure els seus nets a la UE

El Tribunal de Justícia de la UE aclareix en una sentència que el concepte de visita també s'ha d'aplicar a altres persones importants per al menor

15310381 59

15310381 59
zentauroepp13640038 barcelona 22 7 2010     economia    pensionistas jubilados y180531100412

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

¿Els avis i àvies tenen dret a veure els seus nets quan els pares es divorcien? D’acord amb l’última sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea la resposta és afirmativa. Perquè el concepte de “dret de visita” inclou, no només els pares, sinó també altres persones amb les quals resulti important que és el menor mantingui relacions personals, en especial els seus avis. Un dret no reconegut en l’àmbit europeu, però que el Codi Civil espanyol regula en l’article 160. 

La resolució del tribunal de la UE

El cas es refereix al de Neli Valtxeva, una àvia de nacionalitat búlgara que va decidir acudir als tribunals quan l’exmarit de la seva filla, d’origen grec, va decidir traslladar-se a viure Grècia amb el seu net que avui dia ja té 15 anys. Valtxeva considerava que era impossible veure’l tot el que volia i, després de sol·licitar sense èxit l’ajuda de les autoritats gregues, va decidir recórrer a la justícia del seu país. En la seva demanda va sol·licitar veure el net amb regularitat, un cap de setmana al mes i acollir-lo a casa seva dues vegades a l’any durant dues o tres setmanes en les seves vacances.

Notícies relacionades

Inicialment, els tribunals búlgars no li van donar la raó, però ella hi va recórrer i el Tribunal Suprem búlgar va decidir remetre el cas al Tribunal Europeu de Justícia. Els jutges europeus precisen en la sentència que per evitar que diferents òrgans jurisdiccionals adoptin mesurades contradictòries, i amb l’objecte de l’interès del menor, ha de ser un mateix òrgan jurisdiccional, que en principi ha de ser el de la residència habitual del menor, el que es pronunciï sobre els drets de visita. La sentència corrobora l’opinió de l’advocat general, Maciej Szpunar, que a començaments d’abril ja va recomanar a la cort declarar que el dret de visita també inclou els avis.

El cas espanyol

En el Codi Civil espanyol, la regulació de la relació entre avis i nets és la següent: "No podran impedir-se sense causa justa les relacions personals del fill amb els seus avis i altres familiars. En cas d’oposició, el jutge, a petició del menor, avis o familiars, resoldrà ateses les circumstàncies. Especialment haurà d’assegurar que les mesures que es puguin fixar per afavorir les relacions entre avis i nets, no facultin la infracció de les resolucions judicials que restringeixin o suspenguin les relacions dels menors amb algun dels seus progenitors".