A Granollers

Un jutge suspèn un desnonament al declarar abusiva una clàusula hipotecària

Aquesta permetia desallotjar un matrimoni per l'impagament d'una única quota

zentauroepp38030009 mazo de juzgado justicia juez juicio tribunal foto 123180509113030

zentauroepp38030009 mazo de juzgado justicia juez juicio tribunal foto 123180509113030

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un jutjat de Granollers ha paralitzat un procés d’execució hipotecària del BBVA contra un matrimoni, al considerar abusiva la clàusula que permetia al banc desnonar-los per l’impagament d’una única quota, per ser "desproporcionada", i a l’aplicar jurisprudència europea.

Segons el Col·lectiu Ronda, que ha representat el matrimoni de Granollers, la sentència és "transcendent" perquè reconeix el dret de les famílies en processos de desnonaments a instar a la paràlisi del procediment, malgrat que un jutge hagi analitzat el seu cas, però sempre que no s’hagi pronunciat sobre la clàusula que permet el venciment anticipat per l’impagament d’una quota.

L’execució hipotecària del matrimoni es va iniciar el 2013 i un jutge ja va analitzar l’abús de la clàusula terra i la relativa als interessos de demora, però no va entrar a valorar la que permetia iniciar el procés de desnonament per l’impagament d’una quota.

"Esperança per a les famílies"

El jutjat de Granollers ha paralitzat ara l’execució de la hipoteca, quan el pis ja estava en procés de subhasta, a l’acollir-se al criteri del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va establir el gener del 2017 que els jutjats dels estats membre podien analitzar el possible caràcter abusiu de les clàusules hipotecàries, tot i que algunes ja s’haguessin revisat judicialment.

El TJUE va considerar que "la protecció del consumidor resultaria incompleta i insuficient" si els jutges no poguessin revisar el caràcter abusiu d’alguna clàusula pel fet que anteriorment un jutge n’hagués analitzat una altra de les presents al contracte.

Notícies relacionades

Sobre la base de la jurisprudència europea, el jutge de Granollers ha imposat la suspensió de l’execució hipotecària del pis del matrimoni perquè ha considerat "abusiva i desproporcionada" la clàusula que permetia executar la hipoteca.

El Col·lectiu Ronda ha considerat que aquesta sentència "aporta esperances a famílies que afronten processos de desnonaments" i a les que prèviament un jutge no va concedir la paràlisi del procediment, sense valorar la clàusula de venciment anticipat.