Només un dels 12 pederastes respondrà pels seus delictes

El vicari dels Maristes testificarà en el judici contra els abusos de Benítez

La vista oral en què finalment serà jutjat el professor d'Educació Física serà els dies 25, 26 i 27 de març del 2019

El pederasta confés declararà darrere una mampara i ho farà l'últim, després que quatre de les seves víctimes expliquin què els va fer

dcaminal32994425 barcelona 2016  02 29 sociedad   joaqu n ben tez  160229140623

dcaminal32994425 barcelona 2016 02 29 sociedad joaqu n ben tez 160229140623

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

El professor d’Educació Física, Joaquim Benítez, serà jutjat per abusar sexualment de quatre dels seus exalumnes a l’escola Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona els dies 2526 i 27 de març del 2019. Després de més de dos anys d’instrucció al Jutjat número 6 de Barcelona, l’única porció del ‘cas Maristes’ ‘cas Maristes’que ha interessat a la justícia, ha acabat.

Benítez, a petició de la seva defensa, declararà en últim lloc. Primer ho faran les víctimes. Començarà T. B., fill de Manuel Barbero, el primer denunciant del ‘cas Maristes’. Després parlaran els altres tres: M.G., E.G. i H.A.P. Els quatre nois es dirigiran al tribunal, format per les jutges Mónica AguilarMaría Calvo i el jutge Carlos Almeida, a través d’una mampara que evitarà "la confrontació visual" amb el professor que en va abusar a l’escola i va marcar, o va destrossar, la seva infància. Explicaran com el pederasta els va portar fins al seu minúscul despatx sense finestres, com fingint que els tractava d’una lesió –esgrimint coneixements mèdics que no tenia– els tocava, com n’acaba abusant sexualment i com s’assegurava que mantinguessin la boca tancada. 

El vicari dels Maristes testificarà 

Després d’ells, i a petició de l’advocada de Barbero, Ester García, el jutge ha acceptat que declari com a testimoni Pere Ferré, vicari provincial dels Maristes, el màxim responsable de les escoles catalanes pertanyents a l’ordre religiosa. El vicari declararà únicament com a testimoni però aquesta serà l’única oportunitat de plantejar en sala judicial a una autoritat dels Maristes qüestions relatives a la seva actuació el 2011 i, potser, també a la seva política d’ocultació de la pederàstia en el passat. El 2011, els Maristes van fer fora Benítez després que confessés que havia abusat d’un alumne, com assegurava una família, i ho van denunciar a la fiscalia ocultant aquesta confessió a la declaració. Una inacció que va facilitar que el pederasta confés mantingués contacte amb menors de la comarca de l’Empordà, fins que Barbero ho va denunciar el febrer del 2016 i aquest diari el va localitzar i el va entrevistar

Benítez respondrà per 4 de les seves 18 víctimes

Exactament d’aquí a 10 mesos, Benítez s’asseurà al banc dels acusats i, en solitari, afrontarà uns càrrecs que ja ha reconegut. No obstant, la llei espanyola, el règim de prescripció de delictes del qual no exclou els abusos sexuals a menors, ni deixa tampoc una finestra de temps per denunciar-los suficient segons els experts o països com Alemanya, ha impedit que sigui jutjat per la totalitat dels abusos que va cometre. En realitat aquest professor, que va exercir durant més de 30 anys a l’escola de Les Corts, va ser denunciat per 18 homes que van assegurar que Benítez havia abusat d’ells. Però només quatre d’aquestes demandes corresponien a delictes que encara no havien expirat i les altres catorze han sigut expulsades d’aquesta causa judicial.

La resta de pederastes, sans i estalvis

La investigació d’EL PERIÓDICO que va destapar el ‘cas Maristes’ va acabar amb 12 professors denunciats policialment, germans religiosos i docents seglars, de dues escoles de Barcelona i una de Badalona. A més de Benítez, aquest diari va aconseguir la confessió de dos professors més: el mestre de Sants A.F. i el de la Immaculada A.E.  El treball periodístic va desenterrar abusos comesos durant dècades, silenciats per la congregació religiosa, en centres educatius de tot el territori català. Un any més tard, va tenir el seu eco a l’altre costat de l’Atlàntic, on a finals del 2017 va arrencar el ‘cas Maristes’ de Xile. Va suposar la prova definitiva que, malgrat existir un oceà entre tots dos països, les escoles d’aquesta congregació gestionaven de la mateixa manera els abusos sexuals que cometien els seus professors sobre els seus alumnes: enterrant-los. No obstant, ni les autoritats polítiques –catalana i espanyola– ni la justícia no han mogut fitxa aquí per investigar l’ocultació de la pederàstia al si d’aquesta organització i reparar així les víctimes que la van patir. A diferència dels organismes xilens, que,tot i estar subjectes per un marc legal molt semblant a l’espanyol quant a les prescripcions dels delictes, sí que han encomanat a la fiscalia que accepti totes les denúncies, caducades o no, obri una causa única i indagui en l’encobriment per part dels Maristes.

Implacables amb Benítez, amables amb els Maristes 

Notícies relacionades

La Fiscalia de Barcelona demana que Benítez sigui condemnat a 22 anys de presó. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, personades totes dues en la causa contra Benítez com acusacions populars, eleven la sol·licitud de pena sobre el pederasta a 26 anys de presó, en el cas del primer, i a 35 anys, en el del segon. El govern de l’alcaldessa Ada Colau es va personar quan va començar el procés. El de Carles Puigdemont ho va fer després de perdre una moció al Parlament i veure-s’hi forçat, i va aterrar amb el procés d’instrucció finalitzat. A la pràctica no hi ha hagut cap diferència, cap d’aquestes dues acusacions populars no ha acabat participant de manera activa en la instrucció de la causa per aprofitar l’únic curs judicial actiu per esbrinar la responsabilitat dels Maristes. Al contrari, tant els uns com els altres, contra Benítez, que situen com a únic responsable dels fets –sembla no importar que sigui només un dels 12 denunciats policialment–, són contundents i exigeixen penes de presó superiors a les de la fiscalia. La congregació religiosa només apareix com a responsable civil subsidiària.

El judici contra el professor d’Educació Física ja té data. Tal com volia la congregació religiosa, judicialment i políticament no hi haurà ‘cas Maristes’, tan sols ‘cas Benítez’.