SANITAT

La intel·ligència artificial ajuda a detectar malalties oculars

Un equip de metges espanyols ha desenvolupat un algoritme aplicat a un programari que facilita descobrir lesions als ulls

L'avenç permet millorar la prevenció de la pèrdua de visió per glaucoma, degeneració muscular i retinopatia diabètica

zentauroepp33652371 barcelona 24 04 2016 sociedad barcelona manifestacion de per170826152751

zentauroepp33652371 barcelona 24 04 2016 sociedad barcelona manifestacion de per170826152751

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un equip de metges espanyols ha desenvolupat un algoritme aplicat a un programari d’anàlisi en temps real que detecta de forma automàtica i precoç lesions de l’ull vinculades a les tres malalties més freqüents causants de la ceguesa com el glaucoma, la degeneració macular i la retinopatia diabètica.

Segons ha explicat el principal investigador del projecte, l’especialista oftalmòleg i desenvolupador de programari clínic Manuel González de la Rosa, es tracta d’una tecnologia que busca convertir-se en una alternativa de diagnòstic "senzill i econòmic" que es pugui arribar a aplicar a la sanitat pública per millorar la prevenció de la pèrdua de la visió.

Aquest programa integrat a la plataforma, de nom Retinalyze, ha sigut aplicat per primera vegada de forma telemàtica aquest mes de maig per a la prevenció, després d’un any d’experimentació i proves de forma manual que han dut a terme un grup de metges, optometristes i enginyers.

Fons de l’ull

González de la Rosa, que ha liderat el projecte, ha destacat l’"objectivitat" d’aquest mètode de detecció, que només requereix que el pacient es faci fotografies del fons de l’ull en un centre hospitalari, clínica i fins i tot en una òptica.

La plataforma s’encarrega de processar aquestes imatges i traslladar-les al núvol, des d’on un algoritme detecta de forma automàtica lesions oculars que suggereixen malalties com la retinopatia diabètica, la degeneració macular associada a l’edat avançada (DMAE) o la falta d’irrigació del nervi òptic característica del glaucoma.

L’algoritme, que és tan fiable com un examen humà, presenta de manera automàtica els resultats de lesions sospitoses en tres colors que indiquen si existeix la malaltia i el nivell de gravetat (verd, groc, i vermell) i aquests són tornats de forma automàtica al personal sanitari que ha fet les fotografies.

Aquesta tecnologia detecta formes incipients de malalties oculars que poden ser asimptomàtiques i, per tant, passar desapercebudes en els exàmens que duen a terme els optometristes o altres professionals sanitaris.

Aquesta situació es dona en casos en què les malalties no afecten la part central de la retina o màcula, per la qual cosa el malalt no les percep i no pot advertir el seu metge dels símptomes.

La degeneració macular, el glaucoma i la retinopatia diabètica són les principals causes de la ceguesa, que es pot arribar a presentar en casos en què aquestes patologies no s’han advertit de forma precoç o s’han tractat massa tard.

Envelliment de la població

El cap del serveid’oftalmologia del Consorci Sanitari del Maresme i col·laborador del projecte a Catalunya, el doctor Antonio Roqué, ha destacat el potencial d’aquesta tecnologia en la sanitat pública, on hi ha programes per detectar la retinopatia diabètica però no per a la degeneració macular associada a l’edat, que és "la primera causa de ceguesa a causa de l’envelliment de la població" o el glaucoma que afecta el 3% de la població major de 40 anys,

Notícies relacionades

"La DMAE en els seus diferents graus afecta més del 25% de les persones de la franja dels 70 anys i la proporció augmenta a mesura que incrementa l’edat", ha explicat el doctor, que considera que es tracta d’una tecnologia "d’especial interès" en l’àmbit de les revisions laborals o de renovació del carnet de conduir, per detectar pacients que poden patir un pròxim deteriorament de la seva visió.

Roqué ha explicat que amb intel·ligència artificial com aquesta "pot fer més fàcil i eficient la detecció de presumptes lesions en les fotografies", que poden prendre en qualsevol centre òptic, establiment sanitari, residència de persones grans o en revisions habituals en l’àmbit laboral.