DESTACATS DEL DIA

El BOE i el DOGC publiquen el nomenament de Quim Torra i altres notícies que has de saber avui, en un minut

jcarbo43342617 torra puigdemont180515163519

jcarbo43342617 torra puigdemont180515163519 / HANNIBAL HANSCHKE

1
Es llegeix en minuts

Aquestes són les notícies que has de conèixer avui:

1) El BOE i el DOGC han publicat aquesta matinada el nomenament de Quim Torra com a president de la Generalitat després que el Rei hagi firmat el corresponent decret. Torra pot prendre possessió del càrrec aquest mateix dimecres per, a continuació, procedir a la formació de Govern. Sobre la taula, la restitució dels exconsellers cessats.  El Govern prepara una presa de possessió "constitucional" i Torra assegura que hi haurà "gestos simbòlics".  Rajoy ha acceptat reunir-se amb Torra per parlar "dins de la llei". A Bèlgica, els exconsellers Comín, Serret i Puig compareixen davant del tribunal que s’ha de pronunciar sobre la seva extradició a Espanya.


2) Catalunya empitjora les xifres per morts de trànsit fins a nivells del 2012. El nombre de morts a la xarxa viària és un 69% superior al del mateix període del 2017. Trànsit insta els conductors a extremar l’atenció perquè certs accidents són evitables.


3) Escòcia rebutja el projecte de llei del ‘brexit’. El xoc entre Edimburg i Londres amenaça amb una crisi constitucional. Els escocesos volen les competències en Agricultura i Pesca que ara té Brussel·les.

AFP / ANDY BUCHANAN / La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, abans d’intervenir en el Parlament d’Edimburg. / 


Notícies relacionades

4) Barraques a Glòries: "És impossible saber quantes persones malviuen aquí". La Xarxa de Suport als Assentaments recorda que cada vegada que es desmantella un grup de barraques “les persones no desapareixen”. Colau calcula que hi ha 68 assentaments, en quès viuen 444 persones, xifra similar a la d’anys anteriors.

ALBERT BERTRAN / Barraques en la confluència de Tànger amb Àlaba. / 


5) Un Han Solo descafeïnat. La pel·lícula ‘Han Solo: Una historia de Star Wars’, estrenada a Canes, no va sobrada de personalitat i no fa cap contribució substancial a la sèrie de la qual pren el nom.

AP / ARTHUR MOLA / Els actors Alden Ehrenreich i Emilia Clarke, amb una persona disfressada de Chewbacca, a Canes. /