La comissió dels delictes sexuals es planta i demana a Justícia paritat a l'òrgan

El ministre 'fa seva la proposta' i afirma que completarà amb més dones el comitè assessor de Justícia

Un tercer membre presenta la seva dimissió perquè no comparteix ni la composició ni el moment triat, com a reacció a la sentència de 'La Manada'

undefined35697445 violadores chica en san fermines en pamplona julio 2016  los180508130637

undefined35697445 violadores chica en san fermines en pamplona julio 2016 los180508130637

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Secció Penal de la Comissió General de Codificació que Rafael Catalá ha ressuscitat per revisar els delictes sexuals, arran de la polèmica sentència de 'La manada’,s’ha plantat aquest dijous i ha exigit al ministre de Justícia que l’òrgan consultiu sigui paritari.

Segons ha explicat un dels seus membres quan s’ha acabat la primera reunió, "només un cop que es reestructuri i es garanteixi l’equilibri entre homes i dones", el comitè estarà "en condicions d’assumir l’encàrrec que ha rebut", que no és cap altre que estudiar una possible modificació dels delictes sexuals després de la commoció causada per la sentència, que condemna els cinc acusats a nou anys de presó per abusos i no per agressió, ja que no s’aprecia que hi va haver intimidació sobre la víctima, com exigeix el Codi Penal.

Justícia ha informat a través d’un comunicat que Catalá "fa seva" la proposta de la comissió i procedirà a completar la composició de l’òrgan assessor. Per començar, ha d’estudiar si substitueix els tres membres que fins ara han presentat la seva dimissió. 

Aquest mateix matí, Javier Moscoso del Prado, després d’assistir a la primera reunió del comitè, ha informat de la seva renúncia. El jurista ha al·legat precisament que en la comissió falta paritat i que preferia deixar el seu buit a una dona. A més, no comparteix el moment elegit per estudiar una possible reforma legal, just després de la sentència sobre la violació als San Fermines.

Moscoso ha recalcat que la comissió "està envellida" i és "poc operativa", ja que no es reuneix "des de fa 20 anys". Així mateix, s’ha mostrat partidari de les reivindicacions de les dones juristes i a favor "del principi d’igualtat constitucional", especialment en una administració "carregada" de dones.

La incorporació de dones

L’òrgan, que no es reunia des que Felipe González va arribar al Govern espanyol, inicialment estava format per 20 homes. Tanmateix, quan va transcendir aquestasituació, Catalá va reaccionar davant de les crítiques i va proposar que s’hi incorporessin dones, de manera temporal i per estudiar aquesta revisió en concret, un encàrrec que van acceptar quatre. 

Notícies relacionades

Una cinquena, la catedràtica de la Universitat de Barcelona Mirentxu Corcoy hi va renunciar quan va saber que havia estat convocada a una col·laboració puntual. A més, el catedràtic Francisco Muñoz Conde va presentar la seva dimissió perquè va considerar que la comissió s’ha ressuscitat per "demagògia punitiva". 

Aquest dimarts també es va fer pública una carta firmada per 25 catedràtiques de Dret Penal en què sol·licitaven als membres de la secció penal la seva "renúncia immediata", a fi que es "reconstrueixi conforme als principis de transparència, qualitat acadèmica, trajectòria professional i paritat de gènere.