Catalá admet que queda 'molt per fer' per inculcar la igualtat en la judicatura

El ministre es compromet a treballar en el 'canvi de lleis, comportaments, cultures i el llenguatge' dels jutges

Montserrat reconeix que 'li hauria agradat' la presència de més dones en la comissió que proposarà canvis en els delictes sexuals

zentauroepp43243365 graf2302  madrid  09 05 2018   el presidente del ejecutivo  180509100602

zentauroepp43243365 graf2302 madrid 09 05 2018 el presidente del ejecutivo 180509100602 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha reconegut aquest dimecres que encara queda "molt per fer" per inculcar la políticad’igualtat  en la judicatura, com segons la seva opinió "posen de manifest" algunes sentències, amb referència a la sentència de 'La manada’La manada’ que va qualificar la violació d’una jove d’abús sexual i no d’agressió perquè segons l’opinió dels jutges no hi va haver intimidació. 

Davant d’aquesta situació, el titular de justícia s’ha compromès a treballar per "canviar lleis, comportaments, cultures [...] fomentar la política d’igualtat en la sensibilització dels professionals, modificar estereotips, millorar l’ús del llenguatge i el respecte a la víctima", des del Govern i des del conjunt d’institucions que tenen competències en aquesta matèria. 

En aquest sentit, ha assegurat, en la sessió de control a l’Executiu al Congrés, que s’han incrementat un 187% les hores de formació dels jutges i un 460% el nombre de persones assistents. 

Els retrets de l’oposició

Per a l’oposició no és suficient, i per això el PSOE li ha demanat formació de gènere en la "fase d’oposició", així com cursos a jutges i fiscals de manera continuada. La diputada socialista Adriana Lastra ha retret al ministre que s’hagi fixat en els "problemes singulars" del jutge de 'La manada’ Ricardo Javier González, que en un vot particular va demanar l’absolució dels processats, i no en l’"enorme problema col·lectiu". "La justícia ha de ser l’última garantia de les dones, no el refugi del patriarcat", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Per la seva part, la podemista Irene Montero ha criticat que el Ministeri de Justícia hagi convidat, de forma temporal,dones  a formar part de la comissió que revisarà els delictes sexuals en el Codi Penal, fet que ha provocat la dimissió d’una d’elles. "Se’ls estan rebel·lant les dones perquè les estan posant amb calçador", li ha etzibat. 

Pel que fa a aquest tema, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha reconegut que "li hauria agradat" una presència de dones més destacada. En tot cas, ha matisat que estar o no a l'òrgan consultiu és una "decisió personal".