DECISIÓ POLÈMICA

Justícia inclou quatre dones en la comissió que revisarà els delictes sexuals

Una cinquena candidata va dimitir en saber que la seva incorporació a l'equip seria només temporal

Els experts proposaran una reforma legal després de la demanda social per la sentència de 'La manada'

zentauroepp43152732 manada180502183459

zentauroepp43152732 manada180502183459 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Pilar Santos

Al final seran quatre les dones que se sumaran a la Secció Penal de la Comissió de Codificació que revisarà els delictes sexuals per proposar una reforma del Codi Penal d’acord amb la demanda social que s’ha produït després de lasentència de 'La manada’. Es tracta de dues catedràtiques de Dret Penal, de la presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE), Victoria Ortega, i de la lletrada de les Corts Generals Blanca Hernández Oliver, exdelegada del Govern per a la violència de gènere. La cinquena dona que havia estat proposada per a aquesta comissió, Mirentxu Corcoy, de la Universitat de Barcelona, hi ha renunciat poques hores després de fer-se públic el seu nomenament.

Les catedràtiques que s’incorporen de manera temporal a les tasques encarregades pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, són Avelina Alonso de Escamilla (de la Universitat San Pablo-CEU) i Carmen Lamarca (Carlos III), que han fet juntament amb l’exfiscal Ignacio Gordillo, que va ser advocat del PP, el manual 'Dret Penal. Part especial’. La inclusió de dones va ser acordada pel Ministeri, després de conèixer-se que aquest òrgan estava format íntegrament per homes. Tant elles com Hernández han estat nomenats vocals adscrites a la Secció de Dret Penal per estudiar el Codi Penal pel que fa a aquests delictes, mentre que Ortega ho ha estat com a vocal nada de la comissió pel seu càrrec al capdavant de l’Advocacia espanyola. 

Petició de taula rasa

Al principi, fonts de Justícia van informar que s’hi unirien cinc expertes, però la catedràtica de Dret Penal de la UB hi ha renunciat en adonar-se que no es tracta d’una incorporació permanent a aquesta comissió, formada per 20 homes i cap dona, sinó d’una participació puntual, segons va explicar Efe. 

Corcoy, com pràcticament totes les catedràtiques de Dret Penal, ha firmat un manifest en el qual es demana als membres de la comissió que dimiteixin per poder formar un grup amb el mateix nombre d’homes i de dones.

Preguntes al Senat

Catalá es va reafirmar al Senat enla seva opinió sobre el jutge Ricardo Javier Gonzálezque va presentar el vot particular en el cas de 'La manada’, i va assenyalar que, si parla de "gresca o alegria", no és per un "problema de lleis", sinó de "formació" i "sensibilització". Dues senadores (del PNB i de l’Agrupació Socialista Gomera) van plantejar preguntes al ministre sobre la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra que va determinar que els acusats de violar una jove en els Sanfermines de l’any 2016 van cometre abús sexual i no agressió sexual.

Notícies relacionades

En el seu torn de resposta, el titular de Justícia va defensar la qualitat del sistema espanyol i va rebutjar que pugui ser desqualificat només per aquesta sentència. En tot cas, va apuntar que és necessari treballar en l’establiment d’una "cultura que enforteixi la igualtat i una visió de gènere en totes les polítiques públiques". 

Tipus penals "laberíntics"

Catalá va encoratjar els canvis legislatius perquè el Tribunal Suprem ha avisat reiteradament que els tipus penals que tenen a veure amb l’activitat sexual són "laberíntics" i tenen "defecte d’origen". Considera que la reforma ha de tenir en compte les anàlisis que defensen en aquest assumpte les Nacions Unides, el Parlament Europeu i les associacions de dones i psicòlegs i psiquiatres "per protegir les dones".