PEIX CONTROVERTIT

Menjar molt panga exposa a alts nivells de mercuri

Un estudi adverteix del risc del consum excessiu en adults i, sobretot, nens

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de La Laguna (Tenerife) ha evidenciat que el consum continuat de panga, un dels peixos més consumits del món, especialment a Europa, exposa a nivells de mercuri superiors als permesos.

Aquest peix procedeix del riu Mekong, al Vietnam, un dels afluents més llargs del món i també un delsmés contaminats, a causa de la presència de pesticides i altres compostos químics fets servir en els cultius d'arròs o de les activitats humanes com, per exemple, la desforestació.

Com a conseqüència, i segons diversos informes, entre els quals, un del'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest peix, un peix omnívor i depredador final, també està molt contaminat, per tant, pot acumular més concentracions de metalls com, per exemple, de mercuri.

Per avaluar el risc tòxic per mercuri que pot suposar la ingesta de panga, els investigadors, el treball dels quals ha estat publicat a la revista ‘Chemosphere' i recollit per la plataforma Sinc, han analitzat 80 mostres de filets congelats de panga emmagatzemats a tres grans superfícies diferents i disponibles per al consumidor al natural o adobats.

Més concentracions en el panga adobat

D'aquesta manera, han comprovat que alguns exemplars, sobretot en les presentacions adobades, superen les concentracions màximes admissibles fixades per la legislació europea (0,5 mg/kg), a través de la qual s'estableix el contingut màxim de determinats contaminants als productes alimentaris.

En concret, l'anàlisi, realitzada per espectrofotometria d'absorció atòmica de vapor fred, mostra un ampli rang de concentracions de mercuri entre 0,10 i 0,69 mg/kg, amb un valor mitjà de 0,22 mg/kg. Segons els investigadors, tot i que no hi va haver diferències significatives entre supermercats, la concentració mitjana de mercuri en la presentació adobada (0,18 mg/kg) va ser més alta que l'obtinguda en el panga al natural (0,16 mg/kg).

Notícies relacionades

"Una vegada obtingudes aquestes dades, i assumint un consum setmanal de 350 grams de panga, el percentatge de contribució a la ingesta setmanal tolerable (IST) de mercuri és d'un 32 per cent i 27,5 per cent per a dones i homes, respectivament", ha comentat el professor titular de l'Àrea de Toxicologia de la Universitat de La Laguna, Ángel J. Gutiérrez Fernández.

Per tot això, els científics han avisat que en els casos en què se supera la concentració màxima permesa, i després d'un consum continuat, pot existir risc per a la salut per l'acumulació de mercuri en adults i, sobretot, en nens. Per a aquests últims, recomanen el consum d'altres peixos en lloc del panga, també per la baixa aportació nutricional que té.

Temes:

Consum