JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

"El meu entrenador de futbol va abusar de mi"

La fiscalia reclama més de 84 anys de presó per a Eduardo López Escuté per aprofitar-se de sis de menors

zentauroepp43163082 barcelona 03 05 2018  sociedad   juicio a un entrenador de f180503141936

zentauroepp43163082 barcelona 03 05 2018 sociedad juicio a un entrenador de f180503141936

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els anomenava els 'galàctics'. Potser jugaven bé a futbol però el seu objectiu en realitat era guanyar-se la seva confiança. Eduard López Escuté havia sigut el seu entrenador quan ells eren uns adolescents, entre el 2007 i el 2008. Francisco, Ferran i Kevin han tornat a trobar-se una altra vegada amb el seu preparador aquest dijous. Però no en un camp d'esport, sinó en una sala del'Audiència de Barcelona i assegut a la banqueta. El fiscal li reclama 84 anys i sis mesos de presó per haver abusat sexualment no només d'aquests tres esportistes, sinó també d'un altre noi i d'una noia. També se li imputa la captació de menors per elaborar material pornogràfic.

Eduardo López ha escoltat aquest dijous impassible el relat dels menors que, anys després d'haver sigut presumptament agredits sexualment, ho van denunciar. Han anat passant un per un. Separats per una mampara per evitar que el processat els veiés, han explicat com el que va ser el seu entrenador de futbol els portava a casa seva després dels partits, s'asseien al sofà, miraven junts a la televisió pel·lícules o jugaven a la PlayStation i amb l'excusa d'un massatge n'abusava, han explicat els joves. No només els tocava els genitals, sinó que els feia fel·lacions, han assegurat. Quan es negaven als seus desitjos, l'acusat els amenaçava i els clavava clatellots. En alguna ocasió, fins i tot va agafar pel coll un dels nois.

"Unes 200 vegades"

«¿Quantes vegades?», li ha preguntat el president del tribunal a Francisco, una de les víctimes. «Amb mi moltíssimes. Pot ser que unes 200», ha afirmat. «Quan em vaig anar fent gran, veia que el que passava no era lògic i vaig intentar apartar-me'n. Ens castigava i ens deia que no jugaríem. De vegades, ens clavava un clatellot», ha recordat aquest jove, a qui el processat va nomenar capità de l'equip. «Volia ser amable amb nosaltres. A mi em va regalar unes botes de futbol i unes raquetes. Al principi era com un germà gran. S'avenia amb la meva família. Els meus pares no sabien res del que em feia», ha assegurat. «Em va dir que no digués res, que tenia influències i que si no ho feia me'n penediria,» ha insistit. Al final, va poder allunyar-se'n. «No ho vaig denunciar llavors perquè tenia por», confessa.

Tracte especial

Notícies relacionades

Eduardo López va abusar de Francisco, segons la seva versió, mentre Ferran i Kevin també eren a casa seva. «Ens tractava d'una forma especial. Ens regalava coses i ens convidava a dinar. A l'acabar el partit, sempre feia tot el que podia perquè anéssim a casa seva», ha detallat Ferran. «Ens duia a l'habitació i s'ho passava bé. Ens tocava, ens feia fel·lacions o ens masturbava», ha afirmat aquest testimoni, que està en tractament. «No ho vaig denunciar per vergonya", ha acabat. Les explicacions de Kevin han estat semblants, però ha afegit que el processat li va oferir cocaïna.

L'acusat va continuar amb aquesta conducta en altres equips de futbol. Així, el novembre del 2015, segons el fiscal, va abusar d'un altre menor, que llavors tenia 15 anys i que jugava en un club d'una població pròxima a Barcelona i que va haver de deixar l'entitat per no veure més el processat. Eduardo López no va limitar la seva perversió a l'esport. El 2014, va conèixer un jove en una discoteca de Sabadell, a qui va portar a casa seva i li va fer tocaments. Va fer el mateix amb una noia de 14 anys que va conèixer a través d'una xarxa social. Va mantenir relacions sexuals completes amb ella i «consentides per la menor perquè era molt jove i inexperta», relata l'acusació, ja que el processat l'hi exigia per mantenir la feina a la discoteca on ell també treballava.