SENTÈNCIA JUDICIAL

Anul·lat el fitxer amb dades personals de la Guàrdia Urbana

Es recollia informació dels agents, com la religió, l'orientació sexual, la filiació sindical o l'origen racial

La sentència estima un recurs de la Federació d'Empleats de Serveis Públics d'UGT de Catalunya contra el consistori

cmontanyes43164126 guardia urbana180503172000

cmontanyes43164126 guardia urbana180503172000 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una jutge ha anul·lat aquest dijous el fitxer amb dades personals de la Guàrdia Urbana que va crearl'Ajuntament de Barcelona després d'avalar la"seva incompetència" sobre el registre d'aquestes dades, que vulneraria la Llei orgànica de protecció de dades (LOPD) i incompliria la negociació col·lectiva.

La sentència estima un recurs de la Federació d'Empleats de Serveis Públics d'UGT de Catalunya contra el consistori per la creació de la base informatitzada "Gestió de la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la Guàrdia Urbana". 

El fitxer, que recollia dades sensibles d'agents –com la religió, orientació sexual, filiació sindical o origen racial– per a investigacions, tenia la "voluntat de reforçar les garanties i la seguretat jurídica" del tracte de les dades personals, segons l'Ajuntament.

Notícies relacionades

La jutge considera que no "hi ha cap norma" que atribueixi al consistori la competència per recollir la "totalitat d'aquestes dades" i que la naturalesa de les informacions afecta "d'alguna manera" la feina dels agents. L'Ajuntament ja ha anunciat que presentarà un recurs davant el TSJC

Aquest mateix dijous, l'alcaldessa Ada Colau ha presentat dos nous equips de policia de barri a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha recordat que aquestes unitats, desplegades en tres districtes més, no patrullaran, sinó que tindran un paper interlocutor amb el teixit associatiu i veïnal, que servirà per "identificar problemàtiques, aportar solucions des de la proximitat i proporcionar una sensació de seguretat a la ciutadania".