Austràlia jutjarà per abusos sexuals el cap de finances del Vaticà

El cardenal Pell es declara "no culpable" dels múltiples càrrecs contra ell

Un informe oficial afirma que gairebé 2.000 religiosos van abusar de menors entre el 1980 i el 2015

zentauroepp43139588 mlb10   melbourne  australia   01 05 2018   el cardenal cat 180501085558

zentauroepp43139588 mlb10 melbourne australia 01 05 2018 el cardenal cat 180501085558 / JOE CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cardenal australià George Pell, cap de les finances del Vaticà, serà jutjat per múltiples càrrecs per presumptes abusos sexuals, acusacions que el prelat va rebutjar després de la lectura aquest dimarts de la resolució en un tribunal de Melbourne.

Després de conèixer-se la resolució de la justícia australiana, el Vaticà va confirmar que continua vigent el període d'excedència concedit pel Papa a Pell. «La Santa Seu pren nota de la decisió de les autoritats judicials a Austràlia que té a veure amb la seva eminència, el cardenal George Pell», va remarca el portaveu vaticà Greg Burke en un breu comunicat.

A més, va recordar que l'any passat el pontífex va concedir a Pell, el seu prefecte per a la Secretaria per a l'Economia, un període d'excedència per poder viatjar a Austràlia i defensar-se de les acusacions. "Aquesta disposició continua sent vàlida", va concloure Burke.

La jutge Belinda Wallington va estimar que hi ha suficients proves per enjudiciar Pell pels delictes sexuals que se li atribueixen, encara que els detalls, el nombre i la naturalesa dels fets, així com les dades de les víctimes, no van ser revelats per raons legals.

El cardenal Pell / ANDREY BROWNBILL (AP)

"No es pot fer referència al nombre (de càrrecs) perquè infringeix l'ordre de supressió", van indicar a Efe fonts del tribunal que també van confirmar que el prelat de 76 anys es va declarar "no culpable" de les acusacions.

A terme d'aquest procés sumari, que va començar el 5 de març, també es van desestimar o van retirar diverses acusacions, entre les quals, les més greus, segons la resolució citada pels mitjans locals.

La màxima autoritat catòlica acusada d'abús

Pell, de 76 anys, és la màxima autoritat de l'Església catòlica que afronta un judici per presumptes abusos sexuals en un període comprès entre les dècades de 1960 i 1990, quan va començar com a sacerdot i posteriorment com a arquebisbe de Melbourne, a l'estat de Victòria.

Durant les vistes sumàries van desfilar al voltant demig centenar de testimonis i presumptes víctimes, molts dels quals van donar el seu testimoni a porta tancada i en un lloc desconegut pel públic i la premsa.

Per afrontar aquest procés, que es va iniciar quan la policia de Victòria va formular càrrecs en contra seu el juny del 2017, el papa Francesc va concedir a Pell un "període d'excedència" del càrrec de prefecte de la Secretaria d'Economia del Vaticà.

El procés va començar després que el cardenal declarés en tres ocasions com a testimoni davant de la Comissió Real que va investigar la resposta de les institucions públiques i religioses d'Austràlia als abusos sexuals de menors comeses en el seu si.

Milers d'involucrats

Notícies relacionades

Segons la Comissió, l'Església catòlica va rebre queixes de 4.500 persones per presumptes abusos a menors comesos per uns 1.880 membres de la institució, sobretot sacerdots, entre el 1980 i el 2015, encara que alguns casos es remunten a la dècada de 1920.

Tanmateix, la Comissió no va investigar els presumptes casos de pederàstia de Pell.