Europa prohibirà pesticides nocius per a les abelles

Els estats membre es posicionen contra tres neonicotinoides amb una majoria clara

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els països de la Unió Europea han votat aquest divendres a favor de prohibir l'ús en exteriors de tres insecticides neonicotidoines pel perill que representen

En concret, els estats membre han donat suport com a experts a la proposta de la Comissió Europea que advocava per incrementar les restriccions que hi havia des del 2013 sobre les substàncies clotianidina, imidacloprid i tiametoxam.

L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, en les seves sigles en anglès) va confirmar en un estudi publicat el febrer d'aquest any que la majoria dels usos d'aquestes tres substàncies representen un risc per a les poblacions d'abelles de la mel.

Espanya ha votat finalment a favor de prohibir els tres neonicotinoides, segons han informat fonts diplomàtiques, que també han assenyalat que hi ha hagut una "majoria clara" a favor de la proposta de l'Executiu comunitari.

Només en hivernacles

En concret, l'ús en exteriors d'aquests tres neonicotinoides estarà prohibit i només podran ser utilitzats en hivernacles permanents, on no s'espera que les abelles estiguin exposades a aquesta substància, segons ha explicat la Comissió Europea en un comunicat.

Notícies relacionades

"La Comissió va proposar aquestes mesures fa mesos sobre la base d'informació científica de l'EFSA. La salut de les abelles continua sent de capital importància per a mi, ja que està relacionada amb la biodiversitat, la producció d'aliments i el medi ambient," ha declarat el comissari de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis.

L'Executiu comunitari adoptarà formalment en les properes setmanes les noves restriccions, que entraran en vigor a finals d'any.