El negoci dels títols

La Rei Joan Carles ha avalat màsters en teràpies pseudocientífiques

L'Institut de Dret Públic, del director del màster de Cifuentes, els venia com a títols propis

manuel-zapata-en-una-clase-de-configuraciones-arquetpicas

manuel-zapata-en-una-clase-de-configuraciones-arquetpicas

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per una reserva de plaça de 700 euros i dos pagaments més de 1.000, l'Institut de Dret Públic de la Universitat Rei Joan Carles (URJC) ha estat proporcionant títols de màster en dues teràpies que no tenen reconeixement científic.

Són els màsters en Configuracions Arquetípiques i Configuracions Sistèmiques, sota les quals s'empara la psicoteràpia de les Constel·lacions Familiars. Els seus defensors asseguren que es poden curar malalties fent reflexionar el pacient sobre les seves relacions parentals.

L'Institut de Dret Públic (IDP) els ha donat vernís universitari sota la direcció del catedràtic de Dret Constitucional Enrique Álvarez Conde, el mateix que va dirigir el màster de Cristina Cifuentes.

Enrique Álvarez Conde, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Rei Joan Carles i director de l'Institut de Dret Públic d'aquesta universitat. / JOSÉ LUIS ROCA

La URJC investiga, per ordre del rector, Javier Ramos, el programa i els comptes dels cursos de l'IDP. Aquestes pseudociències han figurat en l'oferta de títols propis de l'IDP fins dilluns passat, quan van ser eliminats del seu web. El rector va suspendre Álvarez Conde de les seves funcions el 13 d'abril.

«Parafernàlia ‘new age'»

L'Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP) inclou les Constel·lacions Familiars en la seva llista de pràctiques sanitàries fraudulentes. "Ens han arribat persones afectades per les Constel·lacions Familiars a punt del suïcidi", relata Emilio Molina, el seu vicepresident. Alguns monitors de Constel·lacions Familiars, explica, "arriben a explicar el càncer d'algú com a resultat d'una violació que va patir la seva àvia". Molina considera que bona part de l'ensenyament de configuracions arquetípiques i sistèmiques és "parafernàlia new age".

La teràpia de les Constel·lacions Familiars neix de la imaginació de Bert Hellinger, exsoldat de la Whermacht en la segona guerra mundial, exmissioner catòlic i defensor de la família patriarcal.

Alguns monitors de Constel·lacions Familiars, explica, "arriben a explicar el càncer d'algú com a resultat d'una violació que va patir la seva àvia".

L'IDP ha impartit aquests màsters associats al centre de teràpies alternatives i "psicologia integrativa» Área Esencial, amb seus a Sevilla i Granada. Des de Granada, un monitor explica que els màsters "estan en pels problemes de la Rei Joan Carles", i que es continuaran impartint però ja no com a títol universitari".

Dirigeix el centre el psicòleg Manuel Anguita, amb consulta a Salobreña (Granada), associat al guru andalús de les Constel·lacions Familiars Manuel Zapata. Les xerrades de Zapata es difonen a Mindalia TV, el mateix canal d'internet en el qual Jim Humble, creador del clorit o MMS, explica els seus tractes amb els extraterrestres.

Els alumnes del màster en Configuracions Arquetípiques estudien, entre altres coses, una teoria d'«els protoarquetips», que resumeix aquest esquema de Zapata: "L'astrologia reconeix 12 arquetips. Jesucrist va escollir 12 apòstols. Per als maies el 13 és la integració de 12. Els cavallers de la Taula Rodona eren 12 i el Rei Artur, el tretzè".

Grans noms, negocis petits

La dictadura del mercat mana en la indústria del màster no oficial. Per poder competir, alguns cursos que ven la URJC es bategen amb grans noms que no sempre casen amb la talla dels que els imparteixen. 

L'IDP ven un títol propi en Relacions Internacionals i Cooperació, i un altre en Màrqueting Polític, Governança i Comunicació Estratègica (de 9.500 euros) associat amb Vonselma Education-Institut Universitari de Lideratge i Alt Govern. La seva seu és una oficina en un edifici desballestat del cèntric Barri Xino de Madrid. Aquest aliat també imparteix, amb l'escut de la Rei Joan Carles, un màster en Habilitats Directives en la Gestió d'Energies, Petroli i Gas, també de 9.500 euros. El cost de la matrícula és tres vegades més gran que tot el capital que té subscrit Vonselma, segons el Registre Mercantil.

Per aquest registre desfilen les firmes aliades dels màsters de l'IDP invariablement amb el mateix poc capital social, i amb pocs anys de vida empresarial.

Molt gos, poc dret

El gas, com la teràpia de Constel·lacions Familiars, no semblen matèries gaire properes al Dret Públic. Tampoc les d'altres cursos de l'IDP, com el de Pèrit Judicial en Odorologia Forense. L'odorologia, explica la URJC, és "la identificació molecular de l'olor humana a l'escena del crim amb gossos".

Una mena de protecció amb gossos de Megafor Security per a la Universitat Rei Joan Carles / MEGAFOR SECURITY

Notícies relacionades

Els gossos són protagonistes en un altre curs de la universitat, com el d'Especialista en la Detecció de Substàncies Explosives amb Gossos. El preu dels accessoris oscil·la entre els 1.800 i els 2.300 euros.

Per a aquests casos, el soci és Megafor Security, una acadèmia d'Albatera (Alacant), dedicada sobretot a la formació de vigilants privats i aspirants a policia o guàrdia civil. La firma té aularis a cinc ciutats, de vegades compartides amb les autoescoles San Francisco, i en les quals atén, en tots els casos, el mateix telèfon mòbil.