pràctica discutida

Roma forma una legió d'exorcistes

La universitat de la integrista congregació dels Legionaris de Crist prepara en un curs 250 expolsadors de dimonis

ealos42960380 a priest attends a course for aspiring exorcists in rome  it180420211339

ealos42960380 a priest attends a course for aspiring exorcists in rome it180420211339 / TONY GENTILE

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Cada any es practiquen arreu del món mig milió d’exorcismes, el triple que 10 anys enrere, per part d’uns 400 sacerdots autoritzats, segons fonts vaticanes. Són pocs experts per a tanta feina. «El problema és que els capellans joves no creen en Satanàs», expliquen els veterans que segueixen un curs per ser exorcista, el tretzè, que aquests dies se celebra a Roma. Té per títol Curs d’exorcisme i oració d’alliberament, és l’únic que es realitza al món i n’han sortit ja uns tres mil diplomats. No poden exercir pel seu compte, perquè la de l’exorcista no és una professió lliure, sinó que la decideixen els bisbes de cada diòcesi.

Després del primer curs, amb 150 alumnes, l’èxit va ser tan rotund que s’ha anat repetint. L’imparteix la Universitat Regina Apostolorum, dels Legionaris de Crist, i hi assisteixen sacerdots, però també metges, psiquiatres, criminòlegs i agents de la policia. Unes 250 persones, procedents de 51 països. Perquè si la possessió diabòlica per als organitzadors a vegades és real, també admeten que sovint es tracta només d’una malaltia psiquiàtrica o la conseqüència d’una participació en sectes satàniques.

«Amb poques preguntes, un exorcista pot entendre si es tracta d’un fenomen espiritual o d’una altra cosa», ha il·lustrat Pedro Barrajón, teòleg de la universitat dels Legionaris.

Juntament amb els que es prenen seriosament l’estudi sobre les possessions i la seva distinció de les obsessions o malalties també hi participen els ignorants i els aprofitats. Com és el cas d’un català aspirant a industrial que va viatjar a Roma per afiliar-se a l’Església satànica. «Jo vull fer diners i per això estic disposat a pactar fins i tot amb Satanàs», va dir al cronista. El papa d’aquesta església, situada a la perifèria de Roma, organitzava verdaderes orgies al seu temple.

Hi ha casos molt diferents. Un dia del febrer passat, una mestra de Reggio de Calàbria, al sud d’Itàlia, va trucar alarmada al capellà, que va ser seguit pels carrabiners, perquè a l’entrar a l’aula havia trobat un grup d’alumnes d’entre 9 i 11 anys al voltant d’uns llapis que saltaven i es movien per terra. Jugaven a Charlie Charlie Challenge, una diversió suposadament màgica arribada de Mèxic i popularitzada a través de Youtube. «El pare de la mentida (Satanàs) és cada vegada més buscat, indagació potenciada per internet i les xarxes socials», explica José Enrique Oyarzún, subdirector de l’institut Sacerdos, coorganitzador del curs universitari romà.

Un total de 35 lliçons

No tenien res a veure amb Satanàs les aventures de Michele Barone, sacerdot a la zona de Caserta, a prop de Nàpols, que aquestes setmanes ha acabat a la presó després d’haver topat, segons ell, amb un diable que havia pres possessió del cos d’una menor. En arrest domiciliari han entrat també els pares de la noia i un oficial de la policia, tots ells «sostenidors conscients i voluntaris» de les reclusions a què va ser sotmesa la jove amb el capellà, a crits, per ser alliberada del dimoni.

El curs romà consta de 35 lliçons sobre diverses matèries, des de psicologia fins a història de l’Església, passant per criminologia. Qui acaba la setmana intensiva en surt diplomat, que no significa automàticament una llicència com a exorcista. Li ha de demanar el seu bisbe.

El cardenal Ernest Simoni, en el curs / TONY GENTILE

De les presons d'Enver Hoxha als exorcismes per mòbil

El curs full immersion compta aquest any amb la participació d’Ernest Simoni, un cardenal de 90 anys, 18 dels quals els ha passat a les presons del dictador albanès Enver Hoxha, que ha inaugurat la primera lliçó, il·lustrant que realitza exorcismes per telèfon. «Pel mòbil practico quatre o cinc exorcismes al dia», va dir, com si fos la cosa més normal del món.

Notícies relacionades

Giuseppe Ferrari, que forma part del Grup d’Investigació i Informació Religiosa (GRIS), coorganitzador del curs, va explicar que «la idea de promocionar-ho va néixer per intentar resoldre les dificultats en què es debaten diversos sacerdots a l’hora d’afrontar problemes que presenten les persones que volen alliberar-se del contacte amb el món de l’ocultisme, de la màgia, del satanisme o que, per raons diverses, senten que tenen a veure amb el dimoni».

Andrea Gallo és un capellà que viu amb els més desposseïts als carrerons del port de Gènova. Explica que «enfront de certs fenòmens, s’insisteix amb el satanisme com si es volgués dir ‘tenim el poder de fer fora el diable’». Es pregunta per què davant de temes com la possessió demoníaca s’encén el debat, i es respon a si mateix: «Perquè les persones viuen en la por, la por de morir, del mal, de la submissió, i els sacerdots i bisbes que diuen que parlen en nom de Déu ho fan per la mateixa raó: la por. ¿És possible trobar una altra resposta que no sigui la por i el terror?». El capellà afirma que la solució és «caminar junts, perquè ningú se n'allibera per si sol".

Temes:

Religió