Desenvolupat a Singapur

Els robots també s'atreveixen a muntar cadires d'Ikea

Vuit minuts i 55 segons és la marca que va aconseguir la màquina, l'enveja de la majoria d'aficionats

zentauroepp42992490 this handout photograph taken on april 17  2018 and released180419121429

zentauroepp42992490 this handout photograph taken on april 17 2018 and released180419121429 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts

Els mobles d'Ikea causen més d'un maldecap als amants del bricolatge, però ara científics de la Universitat Tecnològica de Nanyang (Singapur) han desenvolupat un robot que s'atreveix amb una cadira del fabricant suec de forma autònoma i sense interrupció.

Vuit minuts i 55 segons és la marca que causarà enveja a més d'un aficionat a muntar mobles, ja que aquest és el temps que va trigar l'enginy a armar una cadira del model Stefan, segons un estudi que publica Science Robotics.Science Robotics

El robot, dotat amb una càmera de 3D i dos braços robòtics equipats amb pinces per poder agafar objectes, va comptar amb l'ajuda d'algoritmes codificats ajudaper l'equip d'experts.

Abans de començar el muntatge, el robot va utilitzar 11 minuts i 21 segons per traçar de forma independent les rutes de moviment que faria servir i tres segons per localitzar les peces.

Encara que molts amants del fes-ho tu mateix poden pensar que per a un robot una cadira d'Ikea és una tasca simple, el professor assistent i membre de l'equip Francisco Suárez va matisar que per a un robot muntar el moble "amb tanta precisió és més complex del que sembla".

"Esforç d'enginyeria"

I és que el treball d'acoblar peces, "que pot venir de forma natural en els humans, ha de ser desglossada en diversos passos", per exemple identificar on estan les diverses parts de la cadira, la força necessària per agafar les peces i assegurar-se que els braços robòtics es mouen sense xocar entre ells.

Gràcies al que va qualificar com un "considerable esforç d'enginyeria" els científics van desenvolupar els algoritmes que van permetre al robot fer els passos necessaris per muntar la cadira per si mateix.

Ara volen integrar més intel·ligència artificial perquè el robot sigui més autònom i pugui aprendre els diferents passos de muntatge de la cadira a través d'una demostració humana, llegint el manual d'instruccions o, fins i tot, a partir d'una imatge del producte ja acabat.

El robot va començar fent fotografies 3D de les parts sobre el terra per generar un mapa de la posició estimada en què hauria d'anar cada peça, replicant així, en la mesura del possible, el desordenat panorama de llistons, cargols, tacs i claus quan una persona desembala el moble.

Els següents desafiaments van ser desenvolupar algoritmes perquè el robot desenvolupés un pla de moviment dels seus dos braços sense que es piquessin entre ells i que poguessin agafar tot tipus de peces, mesurar la força per manipular-les i encaixar-les en el seu emplaçament precís.

Com una persona

El robot està sent utilitzat per explorar la manipulació destra, una àrea de la robòtica que requereix un control precís de les forces i els moviments amb els dits o mans robòtiques.

Notícies relacionades

L'equip va explicar que la forma en què havien construït el robot, des de les pinces en paral·lel fins als sensors de força als canells, "tot estava encaminat a fer que pogués manipular objectes de la manera més semblant a com ho faria una persona".

Ara que el robot ha demostrat la seva destresa amb les cadires d'Ikea, l'equip creu que "podrà ser de gran valor per realitzar tasques específiques de precisió en indústries amb tasques variades, però que no requereixen màquines o línies de muntatge especialitzades.

Temes:

Ikea Robots