DROGA EN AUGE

Plantacions de marihuana defensades a mà armada

Les pugnes entre organitzacions criminals han donat lloc a robatoris, extorsions, segrestos i tirotejos

Els Mossos van desarticular un grup de narcos investigant un segrest en el qual van torturar un holandès de Sitges

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L’'Informe Mundial sobre Drogues’ (2017) detalla que segons l’Europol hi ha uns 2.000 grups delictius organitzats a Europa que es dediquen al narcotràfic. Alguns d’aquests estan darrere de la proliferació de plantacions clandestines a Catalunya i conviuen sota un equilibri inestable. Són guerres de dolents contra dolents que, sovint passen desapercebudes per al ciutadà corrent. Però no per a ells, que han optat per armar-se amb pistoles per protegir-se de les bandes rivals.

Entre les tres organitzacions criminals que han desarticulat els Mossos d’Esquadra a Girona en els últims anys (cas Valent, cas Pirineu, cas Selva Interior) es van recuperar 11 armes de foc. Els investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes, a càrrec del crim de Susqueda, van deduir que Jordi Magentí havia d’anar armat quan es va trobar amb Marc i Paula a l’embassament perquè sabien que sempre portava pistola quan anava a cuidar la plantació de marihuana que conreava amb el seu fill. Durant els últims anys s’han viscut episodis de robatoris de mercaderia, extorsions, baralles -amb arma blanca o de foc- i fins i tot segrestos. Cap de tan salvatge com el que els Mossos d’Esquadra van batejar amb el nom de cas Zange.  

El cas Zange.

El juny del 2017, un home holandès ensangonat i mig nu va aparèixer desorientat per una carretera comarcal de Collbató. A les primeres patrulles policials que el van socórrer, balbucejant, els va explicar que acabaven d’alliberar-lo d’un segrest de 36 hores.

Era un home que tenia un negoci tèrbol de lloguer de cases de luxe a Sitges. Anava vent en popa fins que va allotjar just al costat del seu domicili un grup d’alemanys, que van resultar ser traficants de marihuana. Algú va robar d’aquest xalet 110 quilograms de cànnabis que anava a ser traslladat a Alemanya, on havia de reportar-los un benefici de mig milió d’euros. Aquest eren els diners que el lladre els havia tret i aquesta era la quantitat que pretenien recuperar segrestant l’holandès. Perquè estaven convençuts -erròniament- que havia estat ell.

Li van trucar per telèfon i li van demanar que es presentés a casa seva. Quan va obrir la porta es va trobar amb tres homes vestits amb granota i màscara de pintor que es van abalançar sobre ell i el van carregar en una furgoneta. Lligat de mans i amb la cara tapada, el van conduir a una nau buida de Collbató, un espai envoltat de columnes gegants que la banda utilitzava per guardar el material amb què conreava la marihuana. "Van estar colpejant-lo durant hores", expliquen fonts de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra.

Notícies relacionades

Van utilitzar martells i tenalles per lesionar-lo a les articulacions. Eren pinxos que havien arribat des d’Alemanya contactats pel cap per torturar-lo. Van utilitzar tanta violència que l’holandès va acabar comprenent que no en sortiria viu. Coneixia el líder del grup, li havia llogat personalment el xalet on residia, i va suposar que no permetrien que pogués denunciar aquell acarnissament. Va intentar explicar-los que, encara que estiguessin disposats a matar-lo, ell no els diria on era la marihuana perquè, senzillament, no la tenia. A continuació, va deixar anar el nom d’un sospitós, a qui podia entregar a canvi del seu alliberament. Els alemanys es van reunir per parlar i l’holandès va poder escoltar-los valorar seriosament la conveniència de liquidar-lo o acceptar el tracte. Van optar per la segona via.

Amb la seva denúncia va arrencar una investigació dels Mossos que va desarticular tota l’organització criminal el mes passat. Van practicar 23 detencions en una operació policial que es va coordinar amb la policia d’Hamburg, destinació final de la marihuana.