CONSUM RESPONSABLE

Greenpeace anima a denunciar l'ús excessiu d'envasos de plàstic

L'oenagé insta els supermercats a recórrer a mètodes alternatius, com la venda de producte a granel

zentauroepp42365806 cebolla180302180149

zentauroepp42365806 cebolla180302180149

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Greenpeace ha animat aquest dilluns els ciutadans que durant aquesta setmana s'uneixin a la campanya #DesnudaLaFruta perquè els supermercats venguin fruites i verdures sense envasos de plàstic d'un sol ús i ofereixin alternatives sostenibles, com la venda de productes a granel o sistemes alternatius de distribució.

En el marc d'aquesta iniciativa, durant tota aquesta setmana Greenpeace i #DesnudaLaFruta s'uneixen per omplir les xarxes socials d'imatges de fruites i verdures tan sobreenvasades que arriben a ser ridícules. Les dues organitzacions demanen a la ciutadania que se sumi amb les seves fotografies etiquetant els supermercats que venen aquests productes a través del moviment #DesnudaLaFruta, #BreakFreeFromPlastic i #RidiculousPlastic.  

Alba García, responsable de la campanya de plàstics de Greenpeace, ha assenyalat que "a la majoria de botigues d'alimentació i grans superfícies és gairebé impossible evitar comprar sense envasos de plàstic". "Estem condicionats a pensar que la nostra fruita i verdura necessita estar embolicada en plàstic, encara que sapiguem que la naturalesa ja ha pensat en això i compta amb les seves pròpies capes", ha afegit. 

"Ús desenfrenat"

Greenpeace ha subratllat que durant anys s'ha permès a les empreses la producció en massa i "un ús desenfrenat" de productes de plàstic d'un sol ús. Actualment, les empreses no s'estan fent responsables dels productes que venen i s'està desplaçant la responsabilitat a les persones consumidores, però, segons l'ONG, "cada vegada són més les persones que rebutgen el vell discurs que els plàstics d'un sol ús són inevitables i que són conscients que el reciclatge no és cap panacea davant la contaminació per plàstics". 

"No n'hi ha prou portant la nostra pròpia bossa als supermercats i intentant reduir el plàstic que consumim de forma individual. És necessari que els supermercats liderin aquest canvi i comencin a oferir alternatives. Si no, aquests residus seguiran arribant en quantitats ingents al medi ambient, i afectant tant la fauna marina com l'esser humà", ha apuntat García. 

Un sol ús

Notícies relacionades

D'altra banda, Greenpeace ha recalcat que la "cultura de l'embolcall d'un sol ús està destruint el medi ambient", ja que la producció de plàstics augmenta cada any "a un ritme alarmant i només una petita quantitat del que es produeix es reutilitza o recicla". El 2011, més de 690.000 tones d'envasos de plàstic es van posar al mercat només a Espanya, on es recicla menys d'un 35% d'aquests envasos cada any. A tot el món se sap que només un 9% del plàstic total produït fins ara s'ha reciclat, un 12% s'ha incinerat i el 79% restant ha acabat en abocadors o al medi ambient. 

Segons Greenpeace, aquesta "ineficaç gestió" i l'"ús massiu" de plàstics generen una gran quantitat de residus que cada dia arriben a rius i platges pel vent o la pluja, que els arrosseguen des d'on hagin sigut dipositats o rebutjats de forma irresponsable. Cada any, més de 12 milions de tones de plàstic arriben al mar, dels quals el 80% procedeix de fonts terrestres. Els plàstics al mar causen greus impactes en la fauna marina. Se sap que fins a nou de cada 10 aus marines, una de cada tres tortugues marines, i més de la meitat d'espècies de balenes i dofins han ingerit plàstic en alguna ocasió. Més de 550 espècies d'animals marins ingereixen objectes de plàstic o s'hi enganxen, cosa que obstaculitza el seu desenvolupament vital, i en alguns casos els causa la mort.