OPERACIÓ POLICIAL

Detingut un fugitiu condemnat per agressions sexuals contínues a la seva filla

L'home, que va treballar com a metge per als Mossos, va fugir de la justícia el 2014 i ara residia a casa d'un familiar a Palafrugell

Va violar repetidament la seva filla de 7 anys fins que la menor va complir els 15 i va denunciar el cas

zentauroepp42948950 francisco martorell180415183228

zentauroepp42948950 francisco martorell180415183228

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de més de quatre anys fugat, el pederasta Francisco Martorell, un dels fugitius més buscats d'Europa, està per fi entre reixes. Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra han detingut avui diumenge a Palafrugell (Baix Empordà) aquest home de 62 anys que estava fugit de la justícia des de 2014, quan va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona a 15 anys de presó per agressions sexuals continuades a la seva filla. 

El martiri va començar quan la menor tenia 7 anys i va finalitzar vuit anys després quan va confessar el seu drama a un psiquiatre, com va considerar provat el tribunal.

Martorell, un neuròleg que treballava per a Institut Català de la Salut, va entrar el 2000 al servei mèdic de la Direcció General de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, on tractava els agents que necessitessin atenció mèdica, informa Guillem Sànchez. En aquell àmbit era un professional respectat que, en la seva vida particular, es convertia en un monstre.

Segons han informat avui els dos cossos policials, l'arrestat tenia una ordre de detenció i ingrés a la presó. Però, dies abans que es dictés la sentència condemnatòria, l'home va desaparèixer sense deixar rastre, i per això es va constituir un equip conjunt entre els dos cossos que va obrir diverses línies d'investigació, entre les quals hi havia la possibilitat que el fugitiu estigués residint en un país estranger, a Centreamèrica o Sud-amèrica.

Situat a Catalunya

L'any 2016 es van obtenir informacions que el situaven a Catalunya, de manera que es va obrir una nova línia d'investigació i la seva imatge es va publicar durant uns mesos al portal EU Most Wanted. De fet, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va escriure al seu compte de twitter el gener passat: "¿L'has vist o saps res d'ell? Està condemnat per abusar sexualment de la seva filla. Qualsevol informació és bona per trobar-lo". Adjuntava la fitxa de l'Europol, que l'incloïa a la llista dels fugitius més buscats d'Europa i on s'apuntava que podria estar col·laborant en alguna oenagé d'assistència mèdica a països pobres o utilitzar una identitat falsa. En el seu entorn pensaven que va estar un temps fugat en algun país sense risc d'extradició.

Durant aquests anys, els agents dels dos cossos policials han treballat conjuntament per poder detenir el fugitiu, que finalment ha sigut localitzat a Palafrugell. Estava vivint al domicili d'un familiar i sortia de la casa molt poques vegades, sempre prenent mesures de seguretat, tapant-se la cara amb ulleres, barba, bufanda i gorra, indiquen els mossos. Està previst que passi a disposició judicial en les pròximes hores a la Bisbal d'Empordà.

Malson sense treva

Els magistrats que van jutjar el cas el van considerar com un "infern". Van concloure que la filla del detingut -separat de la mare-, va viure un "calvari" durant vuit anys. Va començar quan la nena tenia tan sols 7 anys, amb motiu d'un viatge a València el 2001, quan es van allotjar en un hotel. Segons va detallar l'audiència, l'home es va ficar al llit de les seves dues filles i va violar la més petita, a qui va agredir després d'aplicar-li "abundant crema a les parts íntimes".

Es va iniciar llavors un període terrible de vuit anys en què la filla va ser violada repetidament. Durant un viatge familiar a Xile, en escapades d'esquí... En els primers anys la víctima no es va resistir perquè li van fer creure que era un joc i per temor a les represàlies. Amb els anys, quan va tractar d'oposar resistència, el pederasta va usar la violència. En la sentència s'al·ludeix a penetracions anals, fel·lacions i altres situacions que van conduir la noia a tractar de gravar les agressions per poder-les denunciar. Però va ser sorpresa pel seu progenitor i no va ser fins que va començar a patir problemes psicològics i ser tractada pel servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic, quan va poder explicar el seu drama el 2009.

El tribunal va sospitar que el condemnat va utilitzar alguna substància narcotitzant per adormir la germana gran, ja que les agressions solien produir-se en les vacances i visites de caps de setmana alterns amb les seves dues filles, quan aquestes dormien juntes i el pare es posava al seu llit. La gran va relatar com sempre que estaven amb el pare "dormia més profundament" i durant moltes hores.

Notícies relacionades

Ja apartat de la seva feina, la sentència del gener del 2014 el va condemnar també a pagar 50.000 euros i a no posar-se al llit de la seva filla ni posar-se en contacte amb ella durant 25 anys.