El CGPJ creu que els 80 milions del Govern per a la violència masclista "han de ser suficients"

El Consell es posa al costat de l'Executiu en la disputa pressupostària que manté amb l'oposició

L'Observatori adverteix que cada vegada es necessitarà més inversió per complir el pacte

Ángeles Carmona, el dia de la seva presa de possessió com a vocal del CGPJ, el 2013.

Ángeles Carmona, el dia de la seva presa de possessió com a vocal del CGPJ, el 2013. / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de l'Observatori contra la violència masclista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), María Ángeles Carmona, s'ha posat al costat del Govern central en la disputa que manté amb l'oposició sobre la inversió prevista per al 2018 en el Pacte d'Estat contra aquesta plaga. L'Executiu ha inclòs partides en els pressupostos valorades en 80 milions i addueix que els altres 120, necessaris per complir amb l'acord, els han de gastar les autonomies i els ajuntaments. El PSOE i Podem, per contra, consideren que s'haurien d'haver inclòs en els comptes estatals.

Sense emetre una opinió determinant a favor dels uns o dels altres, la vocal del CGPJ ha assenyalat aquest divendres que els 80 milions "han de ser suficients". Si no ho són, ha matisat, s'haurà de fer un "esforç" perquè és un tema "prioritari". Pel que fa al repartiment pressupostari entre administracions, segons la seva opinió "depèn de les competències de cada una", tenint en compte que "fa falta pressupost, recursos" i a mesura que es vagin implementat les mesures, se'n necessitaran "més".

Cada vegada es necessitarà més inversió

Carmona ha assegurat no obstant que està "molt esperançada" pel que fa al pacte, tenint en compte que té un termini de cinc anys i un compromís pressupostari que no hi havia quan es va aprovar la llei integral contra el maltractament i tot i això s'ha avançat. 

La presidenta de l'Observatori ha ressaltat que entre tots els grups parlamentaris s'ha percebut que "hi ha molta preocupació" i una mostra d'això, ha dit, és que a Espanya la violència masclista "ja és una qüestió d'Estat", i per això ha considerat que "a mesura que vagin avançant en la implementació d'aquestes mesures serà necessari invertir-hi més recursos i així s'haurà de fer".

Les denúncies de nenes, en augment

Notícies relacionades

Qüestionada per la percepció dels joves sobre la violència de gènere, Carmona ha afirmat que aquesta mena de violència en l'adolescència "és dels temes més preocupants" que té Espanya, en concret, ha apuntat des del punt de vista de l'Administració de Justícia, ja que les denúncies de nenes menors d'edat "cada vegada van augmentant".

I ha afegit: "Són nenes de 13, 14 anys, que per la seva immaduresa no perceben que estan sent víctimes de violència de gènere", i, en aquest sentit, ha indicat que des de l'Observatori "sempre" s'ha proposat "la necessitat d'invertir molt en formació, en educació, des de ben petits; des dels 3 anys els nens han d'estar rebent missatges contra la violència de gènere, missatges per la igualtat, missatges per a la resolució pacífica de conflictes. Això és importantíssim".