tendència entre els joves

Les pipes d'aigua són tan nocives com els cigarrets

També generen dependència o addicció a la nicotina

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les pipes d'aigua són tan nocives com fumar cigarrets, ja que poden causar càncer, malaltia pulmonar obstructiva crònica (mpoc) i infeccions, segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), que assegura que contenen una concentració de nicotina per gram similar al tabac i també generen dependència o addicció a la nicotina.

Segons va informar la Separ en una nota, les pipes d'aigua són un risc per a la salut de fumadors actius i passius i en cap cas poden considerar-se una alternativa segura al tabac, ja que una sessió típica amb aquest mètode de fumar equival a inhalar 200 vegades el fum d'un cigarret i aquest fum presenta els mateixos nivells alts de C0, metalls pesants i cancerígens que el d'un cigarro. Per tant, són un factor de risc per al desenvolupament de malalties pulmonars o càncer.

A més, s'ha comprovat, segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, que altres fonts de calor, com la fusta o el carbó, contenen els seus propis tòxics; compartir el broquet comporta risc d'infeccions; i no estan proveïdes de cap sistema que les faci més segures. Des de Separ indiquen que "han d'estar subjectes a una regulació similar als productes del tabac".

Notícies relacionades

L'ús de les pipes d'aigua s'està convertint en una tendència entre els joves, i les fumen estudiants universitaris o de batxillerat. En l'últim Eurobaròmetre sobre actituds dels europeus davant el tabac i els cigarrets electrònics, del 2017, almenys un de cada tres europeus d'entre 15 i 24 anys (el 28%) afirma haver provat fumar en pipa d'aigua alguna vegada; i, en general, el 13% dels europeus es declara fumador en pipes d'aigua, mentre que a Espanya hi ha un 2% de fumadors en pipes d'aigua.