PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

Ensenyament confirma que tancarà almenys 11 grups de P3

La Fapac associa la clausura a la intenció de "privatitzar" l'educació i el departament, que l'oferta decreix en infantil però augmenta en 75 línies en la secundària

jcarbo38384369 p3180409170607

jcarbo38384369 p3180409170607

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria d'Ensenyament ha confirmat aquest dilluns que el curs vinent es tancaran almenys 11 línies de P3 en escoles públiques catalanes, principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona, en resposta a les protestes de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), que ha xifrat el tancament de grups públics en 15.

Després de denunciar la "mala planificació" d'Ensenyament de l'oferta de places escolars públiques els últims anys, la presidenta de la Fapac, Belén Tascón, ha sostingut avui que s'han clausurat més grups de la pública del que correspondria, un descens que segons la seva opinió no es pot atribuir a la demografia ni a la preferència de les famílies, sinó a una "clara intenció de potenciar la concertada per part d'Ensenyament".

Tampoc aquí coincideixen les dades amb què compten la Fapac i Ensenyament. Segons els pares, dels 675 tancaments registrats des de l'any 2011, 551 (82%) han correspost a l'escola pública i 124 a la concertada. En canvi, el departament ha replicat que aquestes xifres corresponen a les ofertes inicials de cada any i, ja que quan hi ha hagut un creixement de grups durant la preinscripció qui més se n'ha beneficiat ha sigut l'escola pública, les xifres reals de tancaments en aquest sector són de la meitat dels denunciats per la Fapac.

Desplaçament d'alumnes

Gascón també ha criticat la renovació dels concerts, realitzada pel Ministeri d'Educació en aplicació de l'article 155, i ha considerat que en la secundària s'ofereix un nombre per sobre del que la concertada és capaç d'assumir, mentre que a la pública no s'han cobert les necessitats, fet que provoca "un desplaçament d'alumnes" de la pública a la concertada.

La presidenta de la Fapac ha censurat, així mateix, que "mentre que l'escola concertada treballa amb una previsió de quatre o cinc anys vista, que és quan renoven els concerts educatius, l'oferta de places públiques està subjecta a la improvisació d'Ensenyament".

Preinscripció

Precisament avui Ensenyament ha anunciat l'oferta inicial de la preinscripció, amb cinc grups menys a P3 -dos de públics i tres de concertats- respecte a l'oferta inicial del curs anterior, però no respecte als grups realment en funcionament, i s'augmenten en 75 les línies de primer d'ESO -73 en el sector públic i dues en el concertat-. 

A P3 s'ofereixen un total de 78.089 places (869 més que en el curs anterior) i a primer d'ESO, 85.860 places (2.358 més).  El departament ha assegurat que es continua incrementant l'oferta de places d'acord amb la projecció de la població escolar elaborada per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que preveu un augment d'alumnes d'ESO fins al curs 2022-2023 i un posterior descens.

La presentació de sol·licituds per a la preinscripció es podrà fer del 13 al 24 d'abril.

Com a novetat, les famílies que no tinguin plaça assignada als centres sol·licitats en la preinscripció podran ampliar la llista de centres a partir de les vacants existents, mantenint la puntuació inicial.  

Nous centres

Notícies relacionades

Els nous centres educatius seran: per a ensenyament infantil i primari, l'Escola Auditori de Barcelona (Sant Martí), i per a secundària els instituts Nou de l' Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, 22@ de Barcelona, Mollerussa, Ca n'Oriac (Sabadell) i Joan Marqués (Terrassa). A més es crearan tres instituts escola.

D'altra banda, els tancaments de línies públiques confirmats afecten els centres d'infantil i primària Malagrida, d'Olot; Riu d'Or, de Santpedor (Bages); Saltells, de Cerdanyola del Vallès; Castell Ciuró, de Molins de Rei; Pinetons, de Ripollet; Ítaca, de Vilanova i la Geltrú; Joan Rebull i Isabel Besora, de Reus; Jaume Balmes, de Corbera de Llobregat; Virolet, de Sabadell; i Àngels Alemany, de Lloret de Mar.