Els pressupostos no fixen els 120 milions dels territoris per a violència masclista

El Govern diu que autonomies i ajuntaments han d'executar la seva part del pacte a través de les transferències

El PSOE acusa l'Executiu d'"incomplir" l'acord al no consignar una partida específica

icoy38013258 psoe170410173942

icoy38013258 psoe170410173942 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El pacte d'Estat contra la violència masclista incloïa que aquest any s'invertiran 200 milions més per eliminar aquesta plaga, que aquest any ja ha causat set morts. D'aquests milions, 80 gestionats pel Govern central, 100 per les comunitats autònomes i 20 pels ajuntaments. L'Executiu ha complert la seva part i ha inclòs en els Pressupostos Generals de l'Estat, que aquest dimarts ha entregat Cristóbal Montoro al Congrés, partides valorades en 408 milions -80 més que el 2017-, que suposen una xifra “històrica” i la “més elevada de la història”, segons ha destacat aquest dimarts la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. Però com que la llei de finançament autonòmic no permet que el Govern central dicti a les administracions territorials en què invertir els seus pressupostos, els 120 milions extres no estan consignats i depenen de la voluntat inversora de comunitats i ajuntaments, tot i que el pacte assenyalava que les partides serien “finalistes”.

La ministra, no obstant, s'ha mostrat “convençuda” que la resta d'institucions “compliran” el pacte, gràcies a l'augment global de 4.000 milions del finançament autonòmic i local que inclouen els comptes i que només entraran en vigor si Mariano Rajoy aconsegueix els suports suficients per tirar-los endavant. Montserrat ha assenyalat que els governs firmants sabien que els 120 milions no s'inclourien en partides específiques sinó a través de l'increment de les transferències, però Andalusia ha discrepat d'aquesta apreciació i ha acusat el Govern de “donar un cop” al pacte al cenyir-se als 80 milions. I el PSOE ha donat suport a aquesta apreciació.

El repartiment

Notícies relacionades

Dels 80 milions estatals, més de la meitat seran per a Interior, sobretot per augmentar la protecció a les víctimes (38,1 milions) i adequar els espais policials (3 milions). Montserrat, en una reunió amb els mitjans, ha detallat que el repartiment s'ha fet segons les mesures contingudes en el pacte i altres en tramitació, com els 5 milions que es destinaran per millorar les pensions d'orfandat dels fills de les víctimes mortals, incloses en una proposició legal que encara no ha vist la llum.

L'Executiu treballa a més en les reformes legals necessàries per posar en pràctica l'acord i preveu presentar en els pròxims dies un avantprojecte per modificar la llei integral contra la violència masclista, que inclourà un altre tipus d'agressions contra la dona, segons el que van acordar partits i institucions.