COMUNICACIÓ

Premi Ortega y Gasset per a la foto que va reflectir el dolor de l'atemptat de Barcelona

La imatge de David Armengou i Marcela Miret va ser escollida per la majoria dels mitjans del món per mostrar l'horror a les seves portades

El jurat considera la fotografia "un gran exemple de fotoperiodisme" que recull "la violència i el dolor que genera el terrorisme" i "la humanitat i la solidaritat, reflectides en la figura del turista que es qeuda al costat del nen"

zentauroepp42765028 atentado ramblas180403201342

zentauroepp42765028 atentado ramblas180403201342

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La imatge de l'atemptat gihadista a les Rambles de Barcelona el 17 d'agost de David Armengou Marcela Miret que van escollir la majoria dels mitjans tant espanyols com internacionals, entre ells EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, ha sigut guardonada com la millor fotografia publicada el 2017 en els premis Ortega y Gasset de periodisme, els més prestigiosos en llengua espanyola. La resta de guardonats són la periodista Soledad Gallego-Díaz, una investigació col·lectiva sobre un desviament de diners públics a Mèxic i el 'podcast' d'Inger Díaz Barriga sobre la vida de la cuinera mexicana Cristina Martínez als EUA. Els guardons, organitzats pel diari 'El País', seran entregats el pròxim 7 de maig al Círculo de Bellas Artes de Madrid. 

Per al jurat, la fotografia d'Armengou i Miret es tracta d'"un gran exemple de fotoperiodisme: recull la violència i el dolor que genera el terrorisme i, alhora, la humanitat i la solidaritat, reflectides en la figura del turista que es queda al costat del nen".

David Armengou i Marcela Miret, que utilitzen el nom del primer com a firma conjunta, no són fotògrafs professionals: eren en un hotel de la Rambla preparant un projecte i quan es avn adonar del que passava i es van llançar al carrer. Armengou, metalista, explicava poc després dels atemptats a Emilio Pérez de Rozas que mai surt de casa sense la càmera de fotografia, la seva gran passió. "Nosaltres, fotògrafs, allà enmig, veient aquell dolor davant els nostres ulls. Però havíem de fer la nostra feina i ningú sap que dur que va ser ", van explicar llavors.

La imatge que reflecteix l'horror del 17 d'agost / DAVID ARMENGOU / efe

A més d'esborrar de la targeta de memòria les imatges més feridores, van triar una foto executada per Miret per difondre a tot el món a través de l'agència Efe. Una imatge que recollís la realitat de la tragèdia de la Rambla "amb respecte, sense ferir, amb una imatge àmplia, oberta, un pla general, no detallista, ni morbós". Una opció amb què van coincidir els editors gràfics de mitjans de tot el món, que van descartar les imatges morboses que van inundar les xarxes socials, i que ara reconeix el jurat del premi.

Reconeixement a una carrera

En la categoria de millor història o investigació periodística, el treball guanyador ha sigut 'L'estafa mestra', publicat a 'Animal Político' junt amb l'organització Mexicans contra la Corrupció i Impunitat (MCCI), un grup de periodistes liderat per Miriam Castillo, Nayeli Roldán i Manuel Ureste. Els reporters van desenredar un sistema de 128 empreses fantasma a través del qual el Govern federal va desviar més de 400 milions de dòlars. El jurat ha destacat "el valor i la profunditat de la investigació, realitzada al llarg de nou mesos en sis estats diferents, i que detalla els sofisticats mecanismes de corrupció del país". 

Per un altre costat, el premi de 'Millor Cobertura Multimèdia' ha sigut per al 'podcast' 'Millor ves-te'n, Cristina', publicat per Univisión Noticias de Miami, en què la periodista Inger Díaz Barriga recorre amb la xef mexicana Cristina Martínez el camí que va emprendre com a indocumentada fa anys per buscar una vida millor i convertir-se en una de les millors xefs dels Estats Units. El jurat ha definit el 'podcast' com una "història magníficament presentada per la narradora, plena de subtilesa i delicadesa, que relata, des d'una vida privada, temes universals com la immigració, el maltractament, l'assetjament sexual i les feines precàries o il·legals".

Notícies relacionades

Soledad Gallego-Díaz ha sigut la guardonada en la categoria de trajectòria professional. La periodista ha sigut corresponsal a Brussel·les, París, Londres, Buenos Aires i Nova York, a més de defensora del lector, i exdirectora adjunta d''El País'.

El jurat d'aquesta edició ha estat presidit pel jutge Baltasar Garzón i integrat per la directora general de Google Espanya, Fuencisla Clemares; el periodista Jon Sistiaga; la fotògrafa Ouka Leele; la cantant Rozalén; l'escriptora Almudena Grandes; el president d''El País', Juan Luis Cebrián; el director d''El País', Antonio Caño; el director de l'Escuela de Periodismo UAM-EL País, Javier Moreno i els exdirectors d''El País' Joaquín Estefanía i Jesús Ceberio. Cadascun dels premis està dotat amb 15.000 euros i amb una obra de l'artista Eduardo Chillida.