UN DELS FUNDADORS DE NXIVM

Detingut a Mèxic Keith Raniere, el líder d'una secta que marcava com a animals les seves "esclaves sexuals"

El guru nord-americà de l'autoajuda va ser arrestat a la seva mansió de Jalisco acusat de tràfic sexual i treballs forçats

Ha sigut deportat a Texas

ketih-raniere-980x550youtube

ketih-raniere-980x550youtube

2
Es llegeix en minuts
Agències

Keith Raniere, un dels fundadors de la secta Nxivm -que marcava com a animals les dones, "esclaves sexuals"-, ha sigut detingut a Mèxic pel delicte de tràfic sexual treballs forçats, segons han informat autoritats de la fiscalia del districte est de l'estat de Nova York.

Raniere (57 anys) va ser capturat diumenge passat a la seva luxosa mansió de Puerto Vallarta, a Jalisco, i posteriorment deportat a Texas. 

El 1998, Raniere va fundar una organització anomenada Executive Success Program (ESP), que portava a terme una sèrie de tallers en què l'objectiu oficial era "fer realitat el potencial humà" dels inscrits.

Cinc anys després va crear Nxivm (pronunciat Nexium).

Els participants que entraven a la secta, en les sessions de captació, pagaven fins a 5.000 dòlars per tallers de cinc dies. Algunes persones van arribar a endeutar-se tant que havien de saldar els seus deutes treballant per a Nxivm.

Amb seu a Albany (Nova York), l'organització ha obert centres a diverses ciutats dels Estats Units, el Canadà, Mèxic i altres països de Centreamèrica.

Relacions sexuals

Des del començament d'ESP, es creu que Keith Raniere va mantenir un cercle de 15 a 20 dones en el seu cercle més pròxim, amb les quals va tenir relacions sexuals a voluntat.

El 2015, va crear una organització piramidal paral·lela, anomenada DOS, que incloïa "esclaves" i "mestres". Tots els seus membres eren dones i, a la part superior de la piràmide, el guru Raniere.

Entre les missions de les "esclaves" hi havia tenir relacions sexuals amb el líder quan ell volgués. També havien de fer el treball domèstic i seguir una dieta estricta.

Abans de ser acceptades com a esclaves, les dones havien de proporcionar "garanties", és a dir, aportar diversos documents comprometedors de la seva intimitat, com fotos o cartes.

Cerimònies de "marcatge"

A més, les dones s'havien de sotmetre a una "marca", que consistia a traçar les lletres de Raniere a la seva pell, tal com si fossin bestiar.

En les cerimònies de "marcatge" les dones eren marcades a l'àrea de la pelvis, amb un símbol que incloïa les inicials del seu fundador: "Durant les cerimònies de marcatge les esclaves havien d'estar totalment despullades, i l'amo li ordenava a una esclava que filmés mentre una altra subjectava a terra l'esclava que era marcada a foc", es detalla a la denúncia presentada.

Després de la deserció de diverses dones i de la publicació d'un article llarg al New York Times a l'octubre, el suposat guru va fugir a Mèxic, on, finalment, ha sigut arrestat aquest diumenge a la seva luxosa mansió.

Se li imputen els càrrecs de tràfic sexual, conspiració criminal i amenaces. Si se'l declara culpable d'aquests càrrecs, Keith Raniere s'enfronta a un mínim de 15 anys de presó i fins i tot de cadena perpètua.

16.000 adeptes

Segons aquell article del New York Times, prop de 16.000 persones van ser captades per les seves sectes des del 1998.

Notícies relacionades

Raniere ha negat aquestes acusacions, a més d'assenyalar que el seu grup és d'autoajuda: "Aquestes acusacions m'inquieten molt, ja que la no-violència és un dels meus valors més importants", ha dit en una carta.

La filial mexicana de Nxivm està liderada per Carlos Emiliano Salinas Occelli, fill de l'expresident Carlos Salinas de Gortari.