INICIATIVA PIONERA

Dibuixos per protegir els més fràgils dels abusos sexuals

Un còmic dissenyat pels Mossos per detectar agressions a discapacitats intel·lectuals destapa un cas en un assaig

Durant el 2017 es van presentar 94 denúncies però es calcula que la meitat de dones han patit aquest tipus de violència

Els Mossos fan una campanya contra els abusos sexuals a discapacitats. / MOSSOS D'ESQUADRA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La Leyre (nom fals) és una dona de 29 anys amb discapacitat intel·lectual que només ha sigut capaç d'entendre que va patir abusos sexuals a través d'uns dibuixos de còmic. Ella els va veure durant la prova pilot que els Mossos d'Esquadra van fer fa uns quants mesos. La sessió pretenia comprovar l'efectivitat d'unes vinyetes que havien dissenyat -en col·laboració amb psicòlegs- per aconseguir que les persones discapacitades poguessin denunciar agressions sexuals

Durant aquesta prova pilot, l'agent Carles Domingo, a través de sis vinyetes, va anar explicant al grup de la Leyre, d'una manera molt senzilla, en què consistia un abús sexual. En la primera imatge, es veu una noia, la Maria, la protagonista, ficant-se al llit a l'hora de dormir. El Carles els va preguntar: "¿La Maria aquí està tranquil·la? ¿Està bé?". En la següent vinyeta, apareix una silueta negra amb ulls vermells intimidants. En la tercera, la silueta fosca es fica al llit. En la quarta, intenta tocar-li el pit a la Maria. En la cinquena imatge, la Maria es posa a plorar. "¿Què li passa ara a la Maria? ¿Que està trista?", va preguntar per últim el policia al grup. L'experiment va funcionar.

Les persones amb discapacitat "connecten molt més amb imatges que amb paraules", explica Joana Corominas, directora de centres de Catalonia Fundació Creactiva. "Es van identificar de seguida amb la Maria -la protagonista-, van entendre per què plorava i algunes persones, com la Leyre, van anar més enllà i es van reconèixer en aquest dolor. Aquell dia hi va haver més sorpreses. Perquè un altre dels assistents va acabar identificant-se com un agressor. "Jo no sabia que el que jo feia podia fer mal", va admetre avergonyit.

El mosso els va anar insistint en una cosa que desconeixien: tenien dret "a dir que no" a la silueta negra. Com la Maria, també ells eren "amos del seu cos". Les persones amb discapacitat estan "acostumades al rebuig" i senten una necessitat enorme de "ser acceptades". Una carència que multiplica la seva exposició als abusos. "No saben dir que no", raona la Joana. Després d'escoltar el policia, la Leyre va començar a repetir aquesta idea: "Soc propietària del meu cos". La Leyre feia cinc anys quer era atesa pels psicòlegs del seu centre "i no havia sigut mai capaç de denunciar aquest abús". Des que ho ha fet, "ho hem treballat", explica la Joana, i els problemes de conducta de la Leyre han remès.

400 policies per prevenir els abusos

Els Mossos han format 400 agents que visitaran centres catalans especialitzats en discapacitat intel·lectual. Han preparat "vuit tallers diferents", enumera el portaveu del cos policial Albert Oliva. Es tracten els casos d'abús sexual, psicològicfísic econòmic. També els perills de les xarxes socials, l'abandonament o les situacions de maltractament que puguin infligir-los a causa de la seva condició. "Sovint s'oblida el risc que corren de ser víctimes d'aquests atacs", avisa Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, una federació que agrupa 300 entitats dedicades a atendre'ls.

Els tallers es porten a terme fent seure els assistents en forma d''U' i els agents "porten uniforme". Mentre dura la xerrada, els policies no deixen d'interpel·lar-los perquè vagin reflexionant a poc a poc amb les imatges, perquè es connectin amb el relat. Quan acaba la sessió, no se'n van de seguida. Es queden una estona perquè saben que "alguns no parlaran davant del grup, però sí quan es puguin acostar sense que ningú els senti".

Abusos en la baula més fràgil 

Notícies relacionades

El cas de l'escola Taiga, avançat per aquest diari, va posar al damunt de la taula el grau de vulnerabilitat que pateixen aquestes persones davant les agressions sexuals. Perquè rara vegada són capaços d'entendre què els estan fent. I si ho fan, algunes discapacitats són tan agudes que resulta gairebé impossible que ho puguin expressar. Les vinyetes que ara començaran a utilitzar els Mossos pretenen connectar fins i tot amb les víctimes més aïllades. També resultar dissuasòries per als agressors, "que sentin que podríem descobrir-los". 

Els Mossos van recollir durant l'any passat 94 denúncies per abusos contra persones discapacitades. El 87% eren dones i el 31% menors d'edat. Un estudi recent de la Fundació Vicky Bernadet ha detectat que una de cada dues dones discapacitades ha patit abusos sexuals. Rosa Cadenas explica que els abusos acostumen a donar-se als centres. I els cometen tant els cuidadors com altres discapacitats amb qui conviuen les víctimes. Encara que aquests últims, sovint, ni tan sols saben que estan causant patiment.