Zona protegida

Venut un illot de Formentera per 18 milions a una família de Luxemburg

Es tracta de s'Espalmador, els anteriors amos del qual van intentar vendre'l al Consell de Formentera

zentauroepp42580806 vista del islote de s espalmador  archivo180319135826

zentauroepp42580806 vista del islote de s espalmador archivo180319135826

1
Es llegeix en minuts
Efe

Ni amb la rebaixa per part de la propietat de 24 a 18 milions d'euros ha pogut l'illot de s'Espalamador, ubicat al nord de Formentera, passar a mans públiques, cosa que hauria significat el salconduit més segur per garantir la pervivència d'aquesta petita joia mediambiental. Finalment ha sigut una família de Luxemburg qui ha comprat l'illot protegit per 18 milions d'euros, segons ha confirmat un representant de l'anterior propietat conformada per l'arquitecte català Norman Cinnamond i la seva germana Rosy.

El representant ha explicat que els nous propietaris han adquirit l'illot, d'1,4 quilòmetres quadrats, "per a ús propi" i que són "plenament conscients de tota la normativa de protecció que afecta l'illa", perquè aquesta forma part del parc natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera.  Els anteriors amos van oferir primer al Consell de Formentera la possibilitat d'adquirir l'illot, perquè passés a ser de titularitat pública, una operació per a la qual va intentar comptar, juntament amb el Govern balear, amb fons de l'Estat. Aquestes gestions no van prosperar segons ha explicat la diputada de Gent per Formentera Silvia Tur, que va proposar al Parlament que el Govern es reuneixi amb els nous propietaris per informar-los de la normativa de protecció d'aquest espai natural.

Notícies relacionades

"L'important és que, independent de qui sigui el propietari, es conservi i que no es faci cap activitat que no estigui permesa", ha explicat Tur. La política ha afegit que "com la gran majoria dels formenterencs, hauria preferit que l'Administració hagués arribat a un acord per comprar-la a través de fons de l'Estat".

S'Espalmador pateix a l'estiu una severa pressió turística malgrat la seva condició de paratge protegit. Cada vegada són més els turistes i les empreses del sector que disfruten d'aquest diminut paradís sense aportar-hi res a canvi, encara que els milers de visitants anuals imposen un elevat desgast mediambiental. L'agost del 2016 es va cremar una hectàrea de savinar centenari pel llançament d'una bengala des d'un iot que havia ancorat per passar-hi la nit.

Temes:

Balears