Temporal

Prohibida la circulació de camions en algunes carreteres catalanes per l'onada de fred

Protecció Civil restringeix el pas, a partir de la una de la matinada, a la C-25, C-37, C-17, C-16, A-2 i C-58

L'Ajuntament de Barcelona activa en fase d'alerta el Pla d'Actuació Municipal per neu i gel

zentauroepp42585136 nieve nevada180319231853

zentauroepp42585136 nieve nevada180319231853

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil manté activat el pla d'emergències per nevades Neucat davant la previsió de nevades a l'interior de Catalunya, especialment a la zona central, durant la nit, i al prelitoral de Barcelona i Tarragona, dimarts al matí, i per les afectacions que es poden derivar especialment en la circulació afectant les vies principals. El risc més alt de nevades està previst entre l'una de la matinada i les set del matí de dimarts.

Així, el Servei Català de Trànsit ha informat que hi haurà restriccions de la circulació de vehicles pesants de transports de mercaderies (7.500 quilos), entre la 01.00 i les 6.00 hores, als trams de les vies següents: C-25 (entre Cervera i Santa Coloma de Farners), C-37 (Manlleu-Olot), C-17 (La Garriga-Ripoll), C-16 (Bagà-boca sud del túnel del Cadí), A-2 (Tàrrega-Esparreguera) i C-58 (Terrassa-Castellbell i el Vilar).

Com a conseqüència del temporal, també podrien veure's afectades algunes rutes de transport escolar, especialment a la Catalunya central.

Per un altre costat, davant la previsió meteorològica que indica que pot haver-hi precipitacions en forma de neu en cotes altes de Barcelona, l'ajuntament de la ciutat ha activat el pla d'actuació municipal per a neu i gel. Els equips de Ecologia Urbana estan activats i preparats per actuar, en cas que sigui necessari, per a tirar sal i retirar la neu.

Des de l'ajuntament es recomana a la ciutadania, en cas de neu, que eviti l'ús del vehicle particular en la mesura dels possible i que utilitzi el transport públic subterrani. Es recomana, especialment, evitar la circulació per les carreteres que creuen Collserola.

La previsió indica que aquesta nit de dilluns i durant la matinada la cota de neu se situarà sobre els 400 metres i podrà baixar puntualment fins als 200 metres. Aquestes nevades afectaran especialment la Catalunya central, la Selva i el Vallès Oriental, amb precipitacions importants a les cotes més elevades.

També podran veure's afectades les comarques del Baix Ebre, i al Montsià, la zona dels Ports. En la última actualització de la previsió, a les deu de la nit, s'han afegit les comarques del Barcelonès, Maresme, Garraf i Baix Penedès, on pot nevar a les cotes més elevades, especialment al matí.

Durant el matí, la nevada pot afectar especialment el prelitoral de Barcelona, Tarragona i Anoia. Es preveu que al migdia la nevada hagi finalitzat fora del Pirineu.

En el seu conjunt, el temporal, que ha afectat durant tot el cap de setmana la península Ibèrica, mantindrà en alerta 41 províncies. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Neucat davant la previsió de nevades en cotes baixes.

Al nord penínsular, s'espera neu a partir dels 300 metres i als 600 al sud-est, amb precipitacions que podran ser persistents al Cantàbric i vent fort a gairebé tot Espanya, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que preveu també cel núvol o cobert amb precipitacions.

Les pluges podran ser de certa intensitat i persistència en zones pròximes als sistemes muntanyosos, especialment als Pirineus Occidentals i en els sistemes Bètics i seran menys probables en l'àrea mediterrània.

L'alerta en 41 províncies serà de risc per vent, nevades i fort onatge, més intens a Cantàbria, Lleó, Segòvia, Sòria, Navarra i Astúries.

Les nevades també afectaran a Jaén, Osca, Saragossa, Terol, Albacete, Conca, Guadalajara, Àvila, Burgos, Palència, Salamanca, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, Castelló, Càceres, Lugo, Ourense, La Rioja, Àlaba, Gipuzkoa, Bizkaia i Múrcia, on s'ha decretat avís groc per risc.

Fort vent

Notícies relacionades

Així mateix, hi haurà avisos de risc per fort vent a Almeria, Granada, Jaén, Cantàbria, Albacete, Ciudad Real, Toledo, Àvila, Lleó, Palència, Salamanca, Segòvia, Zamora, Tarragona, Madrid, Castelló, València, Badajoz, Càceres, Eivissa i Formentera, Astúries i Múrcia.

Pel que fa als fenòmens costaners, l'AEMET avisa per risc a Cadis, Granada, Màlaga, Cantàbria, Girona, Tarragona, Eivissa i Formentera, Biscaia, Gipúzcoa i Astúries. A més, a Almeria s'ha activat l'avís per risc important.