SENTÈNCIA

Justícia sense matisos per a l'avi pistoler: 16 anys de presó

Després d'enviudar als 70 anys, va comprar una pistola falsa i va atracar cinc negocis del seu barri de la Bordeta: dos bancs, dues farmàcies i una perfumeria

En una conversa telefònica amb aquest diari, aclareix que necessitava els diners perquè es va enganxar al bingo, un atenuant que va amagar a la seva advocada

abertran38784927 barcelona 07 06 2017 ultima cena en la modelo fotografia alb170617120442

abertran38784927 barcelona 07 06 2017 ultima cena en la modelo fotografia alb170617120442 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sentència condemna Jesús M. A. a 16 anys de presó per cinc atracaments perpetrats entre el 9 i el 14 de febrer del 2017 contra dues oficines bancàries, dues farmàcies i una perfumeria. Quatre de consumats i un en grau de temptativa. La sentència aclareix que és a raó de 3 anys, 6 mesos i 1 dia de presó per cada un dels quatre robatoris amb intimidació que va portar a terme amb èxit i de 2 anys més per l’intent fallit. Existeixen gravacions dels assalts, el mateix acusat s’ha declarat culpable i va firmar aquesta sentència de conformitat. Sense matisos, amb el Codi Penal a la mà, s’ha de parlar d’un procés que s’ha acabat amb justícia. Però el cas de l’avi pistoler és ple de matisos.

La mitja al cap

El Jesús (71 anys) va perdre la seva dona l’11 de novembre del 2016. La Carme va morir després d’una llarga malaltia que la va retenir en una cadira de rodes durant els últims 11 anys. Abans d’apagar-se, li va dir al Jesús, que no s’apartava mai d’ella, que «ara sí» havia arribat la seva hora i havia de deixarlo. Amb la seva partida, el Jesús es va quedar sol al petit àtic del barri de la Bordeta on havien viscut sempre. Sense fills, sense família, va sentir que el «cel es desplomava contra terra». A la seva comunitat de veïns, el Jesús era estimat. Amo d’una barba llarga, es comportava com el xèrif de l’escala. Però a l’enviudar va canviar radicalment. Es va afaitar, es mudava més que de costum i va començar a gastar més diners dels que tenia. Aviat va passar a demanar préstecs als seus veïns que no tornava.

Era un jubilat inofensiu, exempleat d’una empresa de peces d’automoció sense antecedents penals, que es va enfadar amb l’oficina de CaixaBank on tenia el seu compte d’estalvis, ubicada a 50 metres de casa seva, a la Gran Via. No podia buidar-la perquè, com que també hi figurava la Carme, necessitava resoldre abans la burocràcia de l’herència. Va comprar una pistola detonadora, una Colt Double Eagle de 9 mm, una arma que no dispara bales de veritat, i el 9 de febrer es va convertir en atracador.

Va assaltar l’oficina, amb la cara tapada amb una mitja, tal com havia vist a les pel·lícules. El grup d’atracaments dels Mossos d’Esquadra va batejar aquesta investigació amb el nom de cas panti. El 13 de febrer va atracar dues farmàcies. El dia 14 de febrer va fracassar intentant robar en una altra oficina de CaixaBank i va ser detingut per la policia quan sortia d’atracar una perfumeria. En total va aconseguir un botí de menys de 2.000 euros i també 4 comprimits de Viagra que la farmacèutica li va aconsellar no prendre intuint l’edat que se li transparentava a través de la mitja.

El 16 de febrer va passar a disposició judicial i, mentre esperava amb altres detinguts, un jove lladre de l’Est va sacsejar el cap quan va saber que el Jesús havia utilitzat una arma per donar els seus cops. «Si has anat amb pistola, et ficaran dins». No s’equivocava. Aquell dia va ingressar a la presó Model. Es va quedar en aquella presó de 113 anys d’història fins a l’últim dia. Va ser un dels comensals del ranxo final servit en presència de periodistes.

Pulmonia i operació

Notícies relacionades

Després de tancar la Model, a primers de juny, va ingressar al centre penitenciari de Lledoners (Manresa). Allà segueix. El Jesús s’ha acollit recentment a una clàusula prevista a l’article 76, la «triple major», que ha permès reduir la seva condemna fins als 10 anys, sis mesos i 3 dies. Si es descompta l’any que ja fa que està empresonat, sortirà en llibertat el 2027, amb 80 anys. No ha passat un bon hivern. Va tenir una infecció pulmonar i el dolor que té als genolls, que li9 provoca coixesa, ha augmentat. Està esperant una intervenció quirúrgica.

El Jesús va concedir una entrevista a EL PERIÓDICO que es va fer a la Model. Llavors va explicar que no recordava haver comès aquells atracaments i no va poder aclarir per què va necessitar tants diners de sobte. Va dir només que la mort de la Carme lel va afectar massa. Ara, en una segona conversa telefònica, ha assegurat que ja recorda aquells episodis d’atracador i ha revelat que aquella urgència monetària, la que va fer arrencar la seva carrera delictiva als 70 anys, va venir motivada per l’addicció al joc. «Aquells dies em vaig picar molt amb el bingo». La seva advocada, al saber-ho per aquest diari, es desespera: «Si m’ho hagués dit, potser hauria funcionat com un atenuant». L’avi pistoler fa les coses a la seva manera. «Durant aquest any he pensat molt», explica el Jesús. És una condemna «injusta» perquè «mai he fet mal a ningú», conclou, des de la presó de Lledoners. 

Temes:

Robatoris